Pružanje ugostiteljskih usluga u seljačkom domaćinstvu noviji je oblik ponude, kojim pružatelji usluga i članovi njihove obitelji mogu gostima ponuditi raznovrsnu uslugu – smještaj u sobama i apartmanima, kampiranje na zemljištu, uslugu doručka, polupansiona i pansiona s domaćim jelima specifičnog asortimana iz vlastite kuhinje, posluživanje pića i napitaka iz pretežito vlastite proizvodnje, pripremu i posluživanje toplih i hladnih jela te kušanje vina ili rakije, posluživanje domaćih narezaka iz vlastite proizvodnje za najviše 50 osoba (izletnika) istodobno, a sve to uz uživanje gostiju u lijepoj prirodi i očuvanom okolišu turistički atraktivnog i slikovitog kraja.
Budući da preventivno djelovanje inspekcije Državnog inspektorata nije nigdje propisano, cilj ovoga članka je i upoznavanje subjekata nadzora sa svim propisima koje će gospodarski inspektori kontrolirati u inspekcijskom nadzoru te uvjetima za pružanje ugostiteljskih usluga u seljačkom domaćinstvu.
1. Uvod
2. Što je seljačko domaćinstvo
3. Odobrenje nadležnog ureda za pružanje usluga u seljačkom domaćinstvu
4. Vrste objekata seljačkog domaćinstva prema pravilniku
5. Minimalni uvjeti objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u seljačkom domaćinstvu
6. Kategorizacija objekata
7. Obveze pružatelja ugostiteljskih usluga u seljačkom domaćinstvu
8. Plaćanje boravišne pristojbe
9. Ostale obveze u seljačkom domaćinstvu
10. Kaznene odredbe