Postavili ste nam upit o primjeni snižene stope PDV-a od 13% na svježe salate, pojedinačne ili miješane, narezanih ili cijelih listova, opranih i spakiranih u vrećicu ili posudicu (najčešće matovilac, rukola, endivija i ostale svježe salate te njihove mješavine) te svježe salate, pojedinačne ili miješane, narezanih ili cijelih listova, opranih i spakiranih u vrećicu ili posudicu u koju je još primjerice dodana mini rajčica, svježi sir, orasi te malo ulja, kvasine i soli.
Na postavljeni upit odgovaramo u nastavku.
Člankom 38. stavkom 3. točkom t) Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine 73/13 do 106/18) i člankom 47. stavkom 2. točkom t) Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine 79/13 do 1/19, u daljnjem tekstu: Pravilnik o PDV-u) propisano je da se PDV-om po stopi 13% oporezuje isporuka svježeg ili rashlađenog povrća, korijena i gomolja, uključujući mahunasto suho povrće. Svježim ili rashlađenim povrćem, korijenima i gomoljima, te mahunastim suhim povrćem u smislu ove točke smatraju se:
1. svježi ili rashlađeni krumpir, iz KN oznake 0701 90;
2. svježa ili rashlađena rajčica, iz KN oznake 0702;
3. svježi ili rashlađeni crveni luk, luk kozjak (ljutika), češnjak, poriluk i ostale vrste luka, iz KN oznake 0703, osim lučica za sadnju iz KN oznake 0703 10 11;
4. svježi ili rashlađeni kupus, cvjetača, korabica, kelj i slične jestive kupusnjače, iz KN oznake 0704;
5. svježa ili rashlađena zelena salata (Lactuca sativa), radič i endivija (Cichorium spp.), iz KN oznake 0705;
6. svježa ili rashlađena mrkva, postrna repa, cikla, bijeli korijen, celer korjenaš, rotkvica i slično jestivo korjenasto povrće, iz KN oznake 0706;
7. svježi ili rashlađeni krastavci i kornišoni, iz KN oznake 0707;
8. svježe ili rashlađeno mahunasto povrće, oljušteno ili neoljušteno, iz KN oznake 0708;
9. svježe ili rashlađeno ostalo povrće, iz KN oznake 0709;
10. suho mahunasto povrće, oljušteno, neovisno je li oguljeno ili lomljeno ili ne, iz KN oznake 0713, osim sjemenskog graška iz KN oznake 0713 10 10 i sjemenskog graha iz KN oznake 0713 33 10;
11. svježi slatki krumpir, cijeli, namijenjen prehrani ljudi, iz KN oznake 0714 20 10.
Obzirom da je Carinska uprava nadležna za razvrstavanje proizvoda u KN oznake, u vezi navedenog zatražili smo tumačenje te je dopisom, KLASA: 410-19/19-01/28, URBROJ: 513-02-1321/1-19-2 od 12. veljače 2019. Carinska uprava dala sljedeće očitovanje:
„Svježe salate, pojedinačne, narezane ili cijelih listova, opranih i spakiranih u vrećicu ili posudicu razvrstavaju se u neku od KN oznaka iz članka 47. stavka 2. točke t) Pravilnika o PDV-u ovisno o vrsti povrća, dok se miješane salate razvrstavaju u KN oznaku povrća kojeg u mješavini ima najviše. Ukoliko su omjeri povrća u mješavini jednaki, mješavina se razvrstava u KN oznaku koja dolazi zadnja po redu u nomenklaturi.
Svježe salate, pojedinačne ili miješane, narezane ili cijelih listova, oprane i spakirane u vrećicu ili posudicu u koju je još primjerice dodana mini rajčica, svježi sir, orasi te malo ulja, kvasine i soli isključene su iz razvrstavanja u poglavlje 7 kombinirane nomenklature i razvrstavaju se u poglavlje 20. Napominjemo da dodavanje bilo kakvih začina (npr. soli, papra, ulja, octa i sl.) ili drugih proizvoda (npr. svježeg sira, oraha, sezama i sl.) u svježu salatu ili mješavinu svježe salate isključuje razvrstavanje iste iz poglavlja 7 kombinirane nomenklature.“
Slijedom navedenog, na isporuku svježe salate, pojedinačne ili miješane, narezanih ili cijelih listova, opranih i spakiranih u vrećicu ili posudicu primjenjuje se snižena stopa PDV-a od 13%, dok se isporuka svježe salate, pojedinačne ili miješane, narezanih ili cijelih listova, opranih i spakiranih u vrećicu ili posudicu u koju su dodani začini, primjerice sol, papar, ulje, ocat ili drugi proizvodi, primjerice svježi sir, orah ili sezam oporezuje PDV-om po stopi od 25%.