Pravilnikom se propisuje:
1. postupci registracije i odobravanja objekta te postupak registracije subjekata u poslovanju s hranom,
2. način vođenja upisnika objekata i subjekata u poslovanju s hranom,
3. uvjete kojima moraju udovoljavati objekti u poslovanju s hranom,
4. posebna pravila o izravnoj prodaji kroz kratke lance opskrbe malim količinama primarnih proizvoda životinjskog podrijetla kojima proizvođač opskrbljuje krajnjeg potrošača ili lokalni objekt u maloprodaji koji izravno opskrbljuje krajnjeg potrošača.
Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaju važiti Pravilnik o posebnim uvjetima za objekte u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla koji se odobravaju pod posebnim uvjetima (Nar. nov., br. 100/15.) i Pravilnik o registraciji subjekata te registraciji i odobravanju objekata u poslovanju s hranom (Nar. nov., br. 84/15.).
Ovaj Pravilnik stupa na snagu 21. prosinca 2019., a može se vidjeti ovdje.