Pravilnikom se propisuju minimalni uvjeti za vrste objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, kategorije, uvjeti za kategorije, oznake za kategorije, oznake kvalitete, način označavanja kategorija, sastav povjerenstva koje provodi očevid u objektu, što se smatra pretežito vlastitom proizvodnjom, a što hranom, pićima i napicima uobičajenim za kraj u kojem se obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo nalazi te vrste proizvoda koji ne moraju biti iz vlastite proizvodnje.
Na ispunjavanje uvjeta za vrstu odnosno za vrstu i kategoriju objekata seljačkih domaćinstava koja na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika, imaju rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u seljačkom domaćinstvu primjenjivat će se odredbe Pravilnika o pružanju ugostiteljskih usluga u seljačkom domaćinstvu (Nar. nov., br. 22/96. - 42/04.) i Pravilnika o pružanju ugostiteljskih usluga u seljačkom domaćinstvu (Nar. nov., br. 5/08., 44/11. i 118/11.).
Ovaj Pravilnik stupa na snagu 18. lipnja 2016., a može se vidjeti ovdje.