Pravilnikom se propisuju opća načela, zahtjevi i odgovornosti u vezi s informacijama onepretpakiranoj hrani, uključujući informacije o prisutnosti tvari koje mogu izazvati alergije ili intoloranciju. Odredbe Pravilnika primjenjuju se na svu nepretpakiranu hranu ponuđenu na prodaju krajnjem potrošaču (uključujući i prodaju sredstvima daljinske komunikacije) te nepretpakiranu hranu namijenjenu objektima javne prehrane (npr. ug. objekti) i trgovini na malo, koji hranu nude na prodaju krajnjem potrošaču.
Odgovornost za pružanje informacija o nepretpakiranoj hrani je subjekt u poslovanju s hranom koji hranu nudi ili prodaje krajnjem potrošaču, a to je u stvarnosti trgovac na malo odnosno prodavatelj.
Informacije (podatci kojima se označava nepretpakirana hrana) obavezno sadrži:
a) naziv hrane pod kojim se ista stavlja na tržište i prodaje
b) imenu ili nazivu te adresi subjekta u poslovanju s hranom koji hranu nudi/prodaje krajnjem potrošaču (prodavatelja)
c) zemlji /mjestu podrijetla, ako bi izostanak tog podatka mogao dovesti potrošača u zabludu o podrijetlu hrane, ili ako je to propisano
d) oznaka "upotrijebiti do" s naznakom datuma do kada se hrana može upotrijebiti - samo za hranu koja je brzo kvarljiva (osim za svježe voće i povrće, vina, alkoholna pića s više od 10% vol. alkh., pekarske proizvode i kolače ako se konzumiraju unutar 24 sata, ocat i sol)
e) sastojke koji uzrokuju alergiju ili intoleranciju.
Navedene informacije moraju biti u pisanom obliku, lako uočljive, jasno čitljive i gdje je primjenjivo neizbrisive, a istaknute na prodajnom mjestu ili u neposrednoj blizini ili na ambalaži ako se hrana drži na prodajnom mjestu.
Iznimno, podatci o alergenim sastojcima ili sastojcima koji uzrokuju intoleranciju mogu se dati i
- na drugi način (npr. posebnom obavijesti u prodajnom prostoru za svu hranu koja ima alergene ili intolerantne sastojke) ili
- usmeno
uz uvjet, da se u prodajnom prostoru na vidljivom mjestu postavi obavijest koja upućuje na mjesto na kojem su informacije dostupne ili se pozivaju potrošači da se za informacije o tome obrate osoblju.
U slučaju prodaje na daljinu, tj putem interneta, ove informacije moraju se naznačiti u elektroničkom obliku na int. stranici).
Od 1. travnja 2015. subjekt u poslovanju s hranom (trgovac na malo/prodavatelj) morat će osigurati i podatke o:
a) Dodatnim navodima o fizikalnim svojstvima, stanju i obradi podataka (npr. zamrznuta, u prahu, dimljena, sušena) ili posebnom načinju obrade i pakiranja hrane (pakirano u kontroliranoj atmosferi,, obrađeno ionizirajućim zračenjem ) i pojedinim dodacima hrani (sa dodatkom sladila, šećera, sadrži aspartan/fenilanin, sa biljnim sterolima, stanolima ili esterima i dr.)
b) Popisu sastojaka
- za konditorske proizvode, smrznute deserte, mesne pripravke, pekarske i slastičarske proizvode
- u slučaju kad potrošač iz naziva hrane ne može spoznati pravu prirodu hrane, a naziv hrane bi mogao potrošača dovesti u zabludu.
U slučaju prodaje na daljinu (sredstvima daljinske komunikacije) sve navedene informacije moraju biti dostupne potrošaču prije sam,e prodaje i navedene u popratnom dokumentu prilikom prodaje ili najkasnije u trenutku isporuke.
Sve navedeno proizlazi iz najnovijeg Pravilnika o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani (Nar. nov., br. 144/14.) koji stupa na snagu 13. prosinca 2014. osim čl. 7. st. 1. toč. b i e. koje stupaju na snagu 1. travnja 2015.