Izmjena Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda
Datum: 07.10.2009, Srijeda
Autor: LJ.M.
U svim zatvorenim prostorima ugostiteljskih objekata u kojima se gostima uslužuje isključivo piće, neovisno o vrsti ugostiteljskog objekta i veličini prostora za usluživanje, ponovno je dopušteno pušenje u prijelaznom razdoblju od šest mjeseci, počevši od dana stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda odnosno od 09. listopada 2009. pa do 10. travnja 2010. Nakon toga će pušenje biti dopušteno samo u posebno uređenom prostoru za pušenje za koje je ministar zdravstva, na zahtjev ugostitelja, rješenjem utvrdio da prostor za pušenje udovoljava svim zakonskim i tehničkim uvjetima.
Vlasnik odnosno korisnik ugostiteljskog objekta u kojem se isključivo gostima uslužuju pića i čija je površina prostora za usluživanje gostiju manja od 50 m2, može odlučiti (do kraja prijelaznog razdoblja - 10. travnja 2010.) da cjelokupni prostor za usluživanje bude pušački pri čemu treba ispuniti manje zahtjevnije tehničke uvjete:
- prostor treba imati ventilacijski sustav koji omogućuje najmanje 10 izmjena zraka na sat;
- odvod onečišćenog zraka iz pušačkog u otvoreni prostor treba biti izveden sustavom za filtriranje;
- prostor za pušenje treba biti opremljen plakatima, lecima, naljepnicama i drugim promidžbenim sredstvima o spoznaji štetnosti duhanskog dima.
Za ugostiteljske objekte u kojima se uslužuje hrana, pušenje nije dopušteno, osim u prostorima za pušenje. To znači da za ugostiteljske objekte u kojima se uslužuje hrana (npr. vrste restoran) Zakon nije predvidio prijelazno razdoblje prilagodbe, te pušenje i dalje ostaje zabranjeno, a moguće je jedino u posebno uređenom prostoru čija površina ne može biti manja od 10 m2 niti veća od 20 % ukupnog prostora za usluživanje. U tom prostoru je dopuštena konzumacija hrane i pića, ali ne i usluživanje. Prostor treba ispunjavati tehničke uvjete propisane čl. 14. do 18. Zakona i nakon što ispunjavanje tih uvjeta rješenjem utvrdi ministar zdravstva.
Ugostiteljski objekti koji uslužuju isključivo piće, a veći su od 50 m2, protekom roka od 6 mjeseci (10. travnja 2010.) ugostiteljski objekti, trebaju urediti posebni prostor za pušenje, ako žele omogućiti gostima pušenje. Prostor za pušenje ne smije biti također manji od 10m2, odnosno ne veći od 20% ukupne površine zatvorenog javnog prostora.
Detaljnije o tome možete pročitati u našem časopisu PiP br. 10/09. (Lj.M.)
Povratak na vijesti