Revalorizacija kao dio bilance i element poreza na dobitak

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 5.2006
Članak:
Revalorizacija kao dio bilance i element poreza na dobitak
Stranica:
25.
Autor/i:
Autor: Mr. sc. Šime GUZIĆ, dipl. oec.
Sažetak:
Revalorizacijska pričuva nastala pojedinačnom revalorizacijom dugotrajne imovine iskazuje se u poslovnim knjigama trgovačkog društva kao dio glavnice – kapitala sve dok se ne realizira. Pojedina društva zadržavaju revalorizacijsku pričuvu i kada ta pričuva više nema razloga za postojanje iako bi se trebala transferirati u zadržani dobitak ili dobitak tekućeg razdoblja. S druge strane pojedina društva revalorizaciju dugotrajne imovine iskazuju kao dobitak tekućeg razdoblja.

Može li se revalorizacijska pričuva koristiti kao povećanje temeljnog kapitala, pokriće gubitka ili isplatu dividende, odnosno udjela u dobitku društva jedno je od pitanja koja se u praksi često postavljaju, posebice u kontekstu plaćanja poreza na dobitak.

Djelomice je opisan i problem realizirane revalorizacijske pričuve iz prethodnih godina i način njezina transfera u zadržani dobitak, te poreznih posljedica takvog transfera imajući na umu tri posebna sustava oporezivanja dobitka, tj. od 1994. do 2000., odnosno od 2001. do 2004. i od 2005. nadalje.

Hashtags: