Polugodišnja financijska izvješća u 2005.

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 7.2005
Članak:
Polugodišnja financijska izvješća u 2005.
Stranica:
13.
Autor/i:
Sažetak:
Računovodstvo je pratitelj poduzetništva, kojemu u prvome redu i služi - davanjem podataka te obavljanjem kontrolnih postupaka nad poslovnim procesima. Uprava je odgovorna za uspostavljanje djelovanja računovodstvene funkcije i povjerava njezino vođenje profesionalno osposobljenu računovođi, zato što prikupljati i obrađivati podatke, provoditi kontrole i ispostavljati financijska izvješća može samo osoba koja je ovladala strukom. Pritom je naglasak na izvješćivanju jer su ažurni i pouzdani podatci uvjet za donošenje kvalitetnih poslovnih odluka. Ali informacije u tijeku godine upravi su važne i za procjenu ostvarivanja prije postavljenih ciljeva poslovanja.

Financijsko izvješćivanje o međurazdobljima tijekom godine ovisi ponajprije o potrebama uprave društva za informacijama, a zatim o propisima što obvezuju na ispostavljanje posebnih izvješća za čiju se pripremu, u cijelosti ili djelomice, uporabljuje informacije iz financijskih izvješća. Tako poduzetnik tijekom godine može imati financijska izvješća - mjesečna, tromjesečna, četveromjesečna i polugodišnja. Polazeći od propisa o posebnim izvješćima (poglavito Zakona o trgovačkim društvima, te drugima), te zahtjeva uprave za informacijama, polugodišnja financijska izvješća izrađuju svi poduzetnici. Dakle, ako ih ne treba uprava, nužna su za sastavljanje drugih izvješća namijenjenih vanjskim korisnicima. Za pripremu financijskih izvješća uvjet su ažurno vođenje računovodstvenih knjiga, primjena MRS-a 34 i računovodstvene politike društva.

U ovom broju časopisa podsjećamo članove uprave društva i voditelje računovodstva na odgovornost i postupke obračuna poslovanja i sastavljanje polugodišnjih financijskih izvješća te na izvješća propisana Zakonom o trgovačkim društvima.

Hashtags: