Što donosi novi Zakon o obveznim odnosima

Časopis: Pravo i porezi - 3.2005
Članak:
Što donosi novi Zakon o obveznim odnosima
Stranica:
3.
Autor/i:
Autor: Zdenka POGARČIĆ, dipl. iur.
Sažetak:
Hrvatski sabor je na 12. sjednici 25. veljače 2005. izglasao Zakon o obveznim odnosima, što (Nar. nov. br. 36/05.) stupa na snagu 1. siječnja 2006., s tim da se odredbe čl. 26. st. 1. do 3. i čl. 29. st. 2. do 6. i 8. (koje se odnose na stopu ugovornih kamata i zatezne kamate) počinju primjenjivati nakon isteka dvije godine od dana njegova stupanja na snagu.

Odredbe novog Zakona o obveznim odnosima neće se primjenjivati na obvezne odnose nastale prije stupanja na snagu kada će prestati važiti odredbe 1., 2., 4., 5., 6., 7., 8., 9. st. 1. t. 1. i čl. 10 Zakona o kamatama.

Danom stupanja na snagu novog Zakona o obveznim odnosima (dalje: ZOO) prestaju važiti još uvijek važeći ZOO te čl. 116. do 121. Zakona o nasljeđivanju.

Novi ZOO donosi sadržajne izmjene još važećega Zakona.

Brojni pravni instituti razrađeni su, nadopunjeni i drukčije uređeni, a uvedeni su i neki novi instituti, što znači da je provedeno usklađivanje s direktivama EU-a, te da se je slijedilo suvremena zbivanja i prihvatilo suvremenu pravnu i praksu.

Dio ZOO-a što uređuje ugovore upotpunjen je "novima starim" ugovorima razvijenima u poslovnoj praksi ili onima što se već bili uređeni drugim propisima ili pravnim pravilima Općega građanskog zakonika ugovor o doživotnom uzdržavanju dosmrtnom uzdržavanju, ugovor o darovanju, ugovor o posudbi i dr.

Izvan dosega novoga Zakona ipak su ostali neki ugovori — ugovor o leasingu, ugovor o službi (kojeg se već od stupanja na snagu Zakona o trgovačkim društvima, u reformi obveznog prava, nastoji uvesti u hrvatski sustav ugovornog prava).

Kako bismo čitatelje pravodobno upoznali s novima, izmijenjenim i dopunjenim obveznopravnim pravilima i institutima, u prvom dijelu članka izložit ćemo novine što se odnose na opći dio te u posebnom dijelu, na pravila za ugovorne obvezne odnose i neke od najvažnijh ugovora, bilo da su prvi put uređeni u ZOO-u bilo da su preuzeti iz poslovne prakse i pravnih pravila OGZ-a.

Hashtags: