Troškovi službenog puta vanjskih suradnika

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 5.2003
Članak:
Troškovi službenog puta vanjskih suradnika
Stranica:
30.
Autor/i:
Autor: Nada DREMEL, dipl. oec., ovl. rač. i ovl. rev.
Sažetak:
Pri obavljanju poslova izvan mjesta sjedišta poslodavca ili sjedišta njegove poslovne jedinice nastaju tro- škovi koje radniku treba nadoknaditi poslodavac. Stoga i troškovi koji su nastali u svezi s tim imaju obilježje troškova službenoga puta. Neke pak poslove na službenom putu može za poslodavca obavljati i osoba koja nije njegov zaposlenik.

S obzirom na to tko obavlja posao na službenom putu, na status poslodavca (isplatitelja), na svotu i na način izračuna troškova koji se nadoknađuju, primitci koje ostvare izvršitelji posla mogu biti oporezivi porezom na dohodak, odnosno mogu biti neoporezivi.

Od 1. siječnja 2003. u primjeni je promijenjena odredba čl. 7., st. 1. t. 11. Zakona o porezu na dohodak (Nar. nov., br. 127/00. i 150/02. - u nastavku: Zakon) kojom se uređuje da se ne plaća porez na dohodak u svezi sa službenim putovanjima fizičkih osoba koje nisu zaposlenici ili fizičkih osoba koje ne obavljaju samostalnu djelatnost u neprofitnim organizacijama uz nadoknadu. Naime, do 31. XII. 2002. su i poduzetnici mogli bez oporezivanja tih isplata slati na službeni put vanjske (nezaposlene) suradnike, no sada se ta mogućnost sužava na neprofitne organizacije.

Prema tomu, u profitnim organizacijama se od 1. siječnja 2003. ne može, u pravilu, vanjskom suradniku isplatiti primitak u svezi sa službenim putom bez obračuna poreza na dohodak. Iznimka su inozemni izaslani radnici u tuzemstvo kojima se dalje besporezno isplaćuju troškovi službenog puta.

Više o svemu tome u nastavku članka.

Hashtags: