VIII. Posebnosti godišnjeg obračuna u hotelijerskoj i ugostiteljskoj djelatnosti

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 2.2003
Članak:
VIII. Posebnosti godišnjeg obračuna u hotelijerskoj i ugostiteljskoj djelatnosti
Stranica:
118.
Autor/i:
Autor: Ljerka MARKOTA, dipl. oec. i ovl. rač.
Sažetak:
Ovim člankom ukazujemo na posebnosti ugostiteljske djelatnosti, koja se može obavljati samostalno, ali je vrlo često organizirana zajedno s hotelijerstvom jer ih povezuje i zajedničko pružanje usluga gostima i isti strukovni propisi. Ugostiteljska djelatnost se ne može poistovjećivati s trgovinom čije je temeljno obilježje prodaja robe - dobara u nepromijenjenom stanju, za razliku od ugostiteljstva gdje se hrana priprema i poslužuje, a piće također pripremi i posluži.

Opširnije o tome s poreznog i računovodstvenog motrišta pročitajte u nastavku članka.

    Uvod
  • Kontrola evidentiranja nabave dobara u ugostiteljskoj i hotelijerskoj djelatnosti
  • Kontrola ispravno zaračunanog poreza te iskazanih prihoda od pruženih ugostiteljskih usluga i usluga smještaja
  • Posebnosti u primjeni odluke o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma i tehnološkog manjka u ugostiteljstvu
  • Zaključne napomene
Hashtags: