Zaključni obračun, financijska i porezna izvješća poduzetnika za 2002. godinu (II. dio)

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 2.2003
Članak:
Zaključni obračun, financijska i porezna izvješća poduzetnika za 2002. godinu (II. dio)
Stranica:
13.
Autor/i:
Sažetak:
Problematika sastavljanja temeljnih financijskih izvješća za 2002. godinu predočena je u prošlim brojevima našeg časopisa, a s ovim je u najvećem dijelu dovršena. Nekih novosti u odnosu na 2001. nema jer se propisi koji utječu na sadržaj i opseg izvješća nisu mijenjali. No, to u praksi ne znači da nema nepoznanica i da su tek nedavno doneseni propisi o oporezivanju dobitka i sadržaju godišnje porezne prijave u svemu jasni. Tek kad se kroz praksu i službena tumačenja "izbistre" određene dvojbe ili nejasnoće, može se reći da je moguće lakše sastaviti sve izvještaje. Bez obzira na to mnogima je koristan podsjetnik izložena građa zaključnog obračuna jer se nekih detalja treba podsjetiti, drugi su pak poslovni događaji bili novi jer se nisu prije pojavljivali, pa je zato uvijek i iznova to potrebno aktualizirati i dopunjavati i s novim detaljima, što autori i čine u svojim člancima.

Što je sadržano u ovom broju časopisa možete vidjeti u niže navedenom pregledu sadržaja. Uz standardne dijelove koji opisuju sastavljanje Računa dobitka i gubitka, Bilance i Prijave poreza na dobitak (PD), veliki prostor je dan za posebnosti koje su u obračunima svojstvene nekim važnijim djelatnostima. Osim izloženog, u sljedećem broju dati ćemo još posebnosti za trgovačku djelatnost, poslovanje u inozemstvu te sastavljanje izvještaja o novčanom tijeku i izvještaj o promjenama u bilanci. O konsolidiranom i financijskom izvješću koje se sastavlja samo za potrebe uprave i vlasnika, možete pročitati članke koji su objavljeni u RRiF-u br. 3/02., str. 51.

Konačni obračun PDV-a (PDV-K) daje se u ovom broju u rubrici POREZI pa sve zainteresirane upozoravamo da ne moraju te naputke tražiti negdje drugdje.

Svim sudionicima na poslovima izrade financijskih i poreznih izvješća želimo da to urade sa što manje problema, da imaju što manje neslaganja i neusklađenosti, te dobar poslovni uspjeh. O analizi i godišnjem izvještaju uprave pisat ćemo u sljedećem broju časopisa.

Hashtags: