Članovi uprave i plaćanje obveznih doprinosa i poreza na dohodak

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 2.2003
Članak:
Članovi uprave i plaćanje obveznih doprinosa i poreza na dohodak
Stranica:
7.
Autor/i:
Autor: Milivoj FRIGANOVIĆ, dipl. oec.
Sažetak:
Zakon o doprinosima za obvezna osiguranja (Nar. nov., br. 147/02. - dalje: Zakon) koji se primjenjuje od 1. siječnja 2003. utvrdio je obvezu obračunavanja i plaćanja doprinosa za obvezna osiguranja (dalje: obvezni doprinosi) za članove uprave trgovačkih društava - direktore.

Kako upravu kao tijelo poslovodstva trgovačkog društva mogu imati samo društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) i dionička društva (d.d.), ta se obveza plaćanja obveznih doprinosa odnosi samo na članove uprave navedenih trgovačkih društava, tj. preciznije rečeno društava kapitala.

To što jedan od članova uprave dioničkog društva mora biti imenovan za predsjednika uprave ne mijenja njegov tretman u smislu plaćanja obveznih doprinosa.

Za članove uprave koji su zaposleni u istom trgovačkom društvu ne postoji obveza plaćanja obveznih doprinosa, dok je tretman članova uprave društva koji nisu zaposleni u istom trgovačkom društvu, što se tiče plaćanja obveznih doprinosa i poreza na dohodak različit, što je i glavna tema ovog članka.

Hashtags: