Računovodstvene predradnje godišnjem obračunu poslovanja za 2002.

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 11.2002
Članak:
Računovodstvene predradnje godišnjem obračunu poslovanja za 2002.
Stranica:
50.
Autor/i:
Autor: Prof. dr. sc. Mladen HABEK
Sažetak:
Uprava trgovačkog društva očekuje da će računovođa pravodobno pristupiti aktivnostima koje će pridonijeti kvaliteti i pouzdanosti podataka dobivenih godišnjim obračunima poslovanja za 2002. Interes uprave za te podatke je velik jer se pripreme za godišnje obračune ubrajaju u red naknadne interne kontrole, koje mogu otkriti nepravilnosti u poslovanju, propuste u prikupljanju i obradi podataka o poslovnim transakcijama, propuste u odlučivanju, eventualne pojave kriminala i drugo. Ovaj interes ima i pozitivan predznak koji se očituje u tome da predradnje donose informacije neophodne za izradu plana poslovanja za 2003., a zatim one osiguravaju pouzdanost obračuna u odnosu na iskazivanje pozicija u temeljnim financijskim izvješćima društva za 2002. Nadalje, računovodstvene predradnje zahtijevaju i angažman uprave na donošenju odluka u svezi s imenovanjem povjerenstava koja će sudjelovati u kontrolnim postupcima, npr. popis imovine i obveze, iniciranje sudjelovanja drugih službi u pripremama za obračune i slično.

Računovođe ulaženjem u pripremne radove godišnjim obračunima sebi olakšavaju obavljanje ukupnih radova godišnjeg financijskog izvješćivanja. Vremenski preraspoređuju poslove na studeni i prosinac tekuće godine izvješćivanja, tako da lakše i brže početkom sljedeće godine sastave obvezna i fakultativna financijska i druga izvješća.

U ovom broju časopisa pišemo o sadržaju i postupcima obavljanja računovodstvenih predradnji koje nastavljamo i u sljedećem broju 12/02.

Hashtags: