Poticanje malog gospodarstva

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 6.2002
Članak:
Poticanje malog gospodarstva
Stranica:
73.
Autor/i:
Autor: Sanja ŽELINSKI MATUNEC, dipl. iur.
Sažetak:
Zakon o poticanju razvoja malog gospodarstva Hrvatski sabor je usvojio 13. ožujka 2002., a objavljen je u Nar. nov., br. 29 od 22. ožujka 2002.

Ovim se Zakonom uređuju ciljevi i Program razvoja kao provedbeni dokument, oblici mjera i nositelji, te Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, njezina organizacija, zadatci i financiranje.

Postavlja se pitanje zbog čega je trebalo donositi ovakav zakon, odnosno zbog čega se posebno izdvaja malo gospodarstvo.

Razlozi su u značenju malog gospodarstva u RH, koje je višekratno isticano. Potrebno je ipak naglasiti da malo gospodarstvo s najmanjim angažiranim kapitalom i dalje ostvaruje pozitivne rezultate, unatoč teškim uvjetima poslovanja. Rješavanje problema i iskorištavanje prednosti malog gospodarstva zahtijeva poduzimanje odgovarajućih mjera, te organizirani rad državne uprave i potpornih poduzetničkih institucija. Njegovim donošenjem stvorena je pravna osnova za provedbu mjera kojima je cilj razvoj, a koje već provode Vlada RH i Ministarstvo za obrt, malo i srednje poduzetništvo.

Hashtags: