Carinske i porezne olakšice prema novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata

Časopis: Pravo i porezi - 1.2002
Članak:
Carinske i porezne olakšice prema novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata
Stranica:
54.
Autor/i:
Autor: Boris ŠOŠTARIĆ, dipl. iur.
Sažetak:
Dana 7. studenoga 2001. stupio je na snagu novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (Nar. nov., br. 94/01.). Njime su, izmedu ostaloga, u odnosu na prijašnji zakon (Nar. nov., br. 108/96. i 23/01.) donekle izmijenjeni korisnici carinskih i poreznih olakšica pri uvozu ili kupnji osobnih automobila; odnosno opreme i strojeva za obavljanje gospodarske djelatnosti, opseg olakšica, te način njihova korištenja.

Sam tekst ovoga zakona unio je znatnu pomutnju kod potencijalnih korisnika, ali i kod tijela državne uprave nadležnih za provedbu pojedinih zakonskih odredaba. To se naročito odnosi na odredbe koje reguliraju carinske i porezne olakšice pri uvozu spomenute robe. Naime, stupanjem na snagu novoga zakona prestao je vrijediti prethodni zakon, ali i podzakonski propis koji je propisivao postupak za ostvarivanje olakšica - Uredba o uvjetima i postupku ostvarivanja carinske i poreznih olakšica hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji (Nar. nov., br. 50/01.).

Kako novim zakonom, posebno člankom 84. i prijelaznim i završnim odredbama nije propisana ovlast nekog tijela državne uprave za donošenje provedbenih propisa, i korisnici i državni organi, posebice carinska služba, našli su se na taj način u odredenom pravnom vakuumu. Ipak, nakon više dogovora, usuglašeno je stajalište da Ministarstvo financija donese naputak koji će sveobuhvatno regulirati način i postupak ostvarivanja olakšica i u carinskoj i u poreznoj sferi, te se u nastav ku pojašnjavaju njegove značajke (donesen je 27. studenoga 2001.).

Hashtags: