Procesnopravni učinci sudske nagodbe

Časopis: Pravo i porezi - 1.2002
Članak:
Procesnopravni učinci sudske nagodbe
Stranica:
50.
Autor/i:
Autor: Mr. sc. Lidija VOJKOVIĆ, dipl. iur.
Sažetak:
Sudionici gradanskopravnih odnosa mogu poduzimati različite materijalnopravne radnje izvan postupka, a i procesnopravne radnje u postupku pred sudom.

Radnje u postupku pred sudom poduzimaju se u posebnom, strogo formalnom postupku, što im daje posebna obilježja, a za njih se vezuju odre8eni procesnopravni učinci.

Tako se medusobno razlikuju nagodba sklopljena po praviiima materijalnog gradanskog prava i sudska nagodba sklopljena u posebnom postupku pred nadležnim sudom.

Obje nagodbe, i izvansudska i sudska, jesu ugovori kojima ugovorne strane medusobno ureduju svoje gradanskopravne odnose kojima slobodno raspolažu tako da sporazumno preuzimaju obveze, odstupajući donekle od svojih zahtjeva.

U pravnom prometu gradanskopravna nagodba, s obzirom na brzinu i efikasnost, ima značajno mjesto.

Medutim, sudska nagodba ima posebnu pravnu snagu koju joj daju procesnopravni učinci koji se za nju vezuju. Po tim se procesnopravnim učincima sudska nagodba izjednačuje s pravomoćnom sudskom presudom. To dovodi do okončanja postupka i nemogućnosti vodenja nove parnice o onoj stvari u kojoj je sudska nagodba sklopljena.

Upravo zbog toga procesnopravni učinci koje stvara sudska nagodba predmet su ovoga članka.

Hashtags: