Časopis: | Računovodstvo, revizija i financije - 2.2025 |
Članak: |
Posebnosti u poslovanju i godišnjem obračunu ugostitelja i hotelijera za 2024. godinu |
Stranica: |
15. |
Autor/i: |
Autori: Dr. sc. Ljerka MARKOTA , prof. struč. stud., ovl. rač. i ovl. rač. forenz. Dr. sc. Frano PLIŠIĆ , ovl. rač. i ovl. rač. forenz. |
Sažetak: |
Ugostiteljstvo predstavlja djelatnost od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku koja kao takva zaslužuje posebnu pozornost pri praćenju, analiziranju i evidenciji pripadajućih poslovnih procesa, aktivnosti i događaja. Zakonski okvir ugostiteljske djelatnosti uređuje Zakon o ugostiteljstvu, gdje je propisan način i uvjeti obavljanja ugostiteljskih usluga. Računovodstveno, ugostiteljska djelatnost smatra se uslužnom djelatnosti u kojoj se isprepliću elementi proizvodnje s uslužnom djelatnosti. Djelatnost trgovine se u sklopu ugostiteljskog poslovanja može obavljati, ali kao sporedna djelatnost i u manjem opsegu. S poreznog motrišta, u 2024. godini, za pružene usluge smještaja u svim tipovima ugostiteljskih objekata primjenjivala se snižena stopa PDV-a od 13 %. Ugostiteljska usluga, ali samo za jela i slastice, također je bila oporeziva stopom PDV-a od 13 %, a pića, hladni i topli napitci oporezivi su stopom PDV-a od 25 %. U nastavku se daju najznačajnije napomene u vezi s kontrolom, pripremom i izradom godišnjeg obračuna za ovu djelatnost za 2024. godinu.
|
Hashtags: |
#GodišnjiObračun2024, #Hotelijeri, #RačunovodstvoUgostitelja, #Ugostiteljstvo |