Rad državljana trećih zemalja u RH – odgovori na najčešća pitanja iz prakse

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 10.2024
Članak:
Rad državljana trećih zemalja u RH – odgovori na najčešća pitanja iz prakse
Stranica:
157.
Autor/i:
Autor: Hana VELAJ, mag. iur.
Sažetak:

Državljani trećih zemalja (osobe koje nemaju hrvatsko državljanstvo, državljanstvo neke države članice Europskoga gospodarskog prostora ili Švicarske Konfederacije) mogu u RH raditi na temelju dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada. S obzirom na veliki broj državljana trećih zemalja koji trenutačno rade u RH, ne čudi veliki broj pitanja koje u praksi poslodavci postavljaju u vezi s ugovorima o radu i radnim odnosom takvih radnika. U članku donosimo odgovore na najčešća pitanja vezana za rad državljana trećih zemalja u RH.

  1. Uvod
  2. Kakav se ugovor sklapa sa državljaninom treće zemlje za rad u RH i može li se sklopiti predugovor o radu?
  3. Koji je obvezni sadržaj ugovora o radu koji se sklapa s državljaninom treće zemlje?
  4. Vrijede li za ugovore o radu koji se sklapaju s državljanima treće zemlje ograničenja prilikom sklapanja ugovora o radu na određeno vrijeme?
  5. Može li se sa državljanima trećih zemalja za koje je potrebno ishoditi dozvolu za boravak i rad sklopiti ugovor o radu na neodređeno vrijeme?
  6. Mogu li se državljani trećih zemalja za koje je pribavljena dozvola za boravak i rad ustupati drugom poslodavcu / povezanom društvu?
  7. Može li poslodavac zaposliti državljanina treće zemlje za kojega je izdana dozvola za boravak i rad, ali za drugog poslodavca?
  8. Može li državljanin treće zemlje započeti s radom danom kad je podnesen zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad, dakle prije nego li je odlučeno o zahtjevu i izdana dozvola za boravak i rad?
  9. Koji se propisi primjenjuju na ugovor o radu i radni odnos državljana trećih zemalja kojima je za rad u RH izdana dozvola za boravak i rad?
  10. Na koju plaću imaju pravo državljani trećih zemalja koji rade u RH?
  11. Koje kategorije državljana trećih zemalja za rad u RH ne trebaju dozvolu za boravak i rad te kako poslodavac zapošljava navedene osobe?
  12. Mogu li državljani trećih zemalja kojima je izdana dozvola za boravak i rad slobodno izlaziti i vraćati se u RH?
  13. Ima li poslodavac obvezu u odnosu na državljane trećih zemalja kojima je izdana dozvola za boravak i rad provoditi zaštitu na radu?
  14. Kako može prestati ugovor o radu državljana trećih zemalja za koje je pribavljena dozvola za boravak i rad?
  15. Što poslodavcu stoji na raspolaganju u slučaju izostanka s radnog mjesta državljana treće zemlje?
Hashtags:
#DozvolaZaBoravakIRad, #RadStranaca, #UgovorORadu, #ZakonOStrancima