Dodatno označavanje pojedine kategorije hrane (II.)

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 10.2024
Članak:
Dodatno označavanje pojedine kategorije hrane (II.)
Stranica:
146.
Autor/i:
Autor: Darko MAREČIĆ, dipl. iur.
Sažetak:

Svaka pretpakirana hrana koja se stavlja na tržište RH treba biti označena obveznim podatcima u skladu s Uredbom (EU) br. 1169/2011 Europskog parlamenta i Vijeća od 25.10.2011. o informiranju potrošača o hrani, a nepretpakirana hrana podatcima u skladu s Pravilnikom o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrane. Pojedina kategorija hrane mora biti označena i dodatnim podatcima ako je to propisano posebnim propisima koji se odnose na tu kategoriju hrane. Napominjemo da smo u RRiF-u br. 9/24., str. 148, pisali o dodatnom označavanju mesa i proizvoda od mesa, proizvoda od ribarstva i akvakulture, jaja, mlijeka i sira, a u ovom članku objašnjavamo kojim se dodatnim podatcima i/ili oznakama označavaju med, pekarski proizvodi, biljna ulja i masti, alkoholna pića, svježe voće i povrće te džemovi, marmelade i pekmezi.

  1. Označavanje meda
  2. Označavanje pekarskih proizvoda
  3. Označavanje jestivih ulja i masti
  4. Označavanje jakih alkoholnih pića
  5. Označavanje svježeg voća i povrća
  6. Označavanje džemova, marmelada i pekmeza
  7. Zaključak
Hashtags:
#OznačavanjeHrane, #OznačavanjeProizvoda, #ZaštitaPotrošača