Časopis: | Računovodstvo, revizija i financije - 10.2024 |
Članak: |
Dodatno označavanje pojedine kategorije hrane (II.) |
Stranica: |
146. |
Autor/i: |
Autor: Darko MAREČIĆ, dipl. iur. |
Sažetak: |
Svaka pretpakirana hrana koja se stavlja na tržište RH treba biti označena obveznim podatcima u skladu s Uredbom (EU) br. 1169/2011 Europskog parlamenta i Vijeća od 25.10.2011. o informiranju potrošača o hrani, a nepretpakirana hrana podatcima u skladu s Pravilnikom o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrane. Pojedina kategorija hrane mora biti označena i dodatnim podatcima ako je to propisano posebnim propisima koji se odnose na tu kategoriju hrane. Napominjemo da smo u RRiF-u br. 9/24., str. 148, pisali o dodatnom označavanju mesa i proizvoda od mesa, proizvoda od ribarstva i akvakulture, jaja, mlijeka i sira, a u ovom članku objašnjavamo kojim se dodatnim podatcima i/ili oznakama označavaju med, pekarski proizvodi, biljna ulja i masti, alkoholna pića, svježe voće i povrće te džemovi, marmelade i pekmezi.
|
Hashtags: |
#OznačavanjeHrane, #OznačavanjeProizvoda, #ZaštitaPotrošača |