Novosti u Zakonu o PDV-u u 2025. godini

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 10.2024
Članak:
Novosti u Zakonu o PDV-u u 2025. godini
Stranica:
26.
Autor/i:
Autor: Dr. sc. Ljerka MARKOTA , prof. struč. stud. i ovl. rač.
Sažetak:

U skladu s obvezama preuzetim pristupanjem RH u EU, a radi implementiranja pravne stečevine EU-a u nacionalno zakonodavstvo na području PDV-a, Izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost bit će provedeno usklađenje s aktima EU-a te se s primjenom od 1. siječnja 2025. godine predlaže: povećanje praga za ulazak u sustav PDV-a, ukidanje predaje obrazaca PDV-S i PPO, predaja propisanih obrazaca do kraja razdoblja oporezivanja, ukidanje vođenja Knjige izlaznih računa – Obrazac I-RA te podnošenja posebne evidencije o primljenim računima – Obrazac U-RA i dr.

Uvode se i nove odredbe u vezi s malim poreznim obveznicima, odnosno, porezni obveznici sa sjedištem, prebivalištem ili uobičajenim boravištem u drugoj državi članici imaju pravo primijeniti oslobođenja od plaćanja PDV-a u RH za promete koji su oporezivi u RH, uz zadovoljenje propisanih uvjeta. No to je mogućnost, ali ne i obveza.

Očekuje se i izmjena Pravilnika o PDV-u u kojoj će se detaljnije objasniti odredbe u vezi s navedenim Izmjenama Zakona o PDV-u, o čemu se može detaljnije pročitati u nastavku članka.

  1. Uvod
  2. Novi prag za izlazak / ulazak u sustav PDV-a
  3. Novi rok predaje Obrasca PDV, ukidanje nekih obrazaca i evidencija
  4. Nove odredbe za male porezne obveznike
  5. Ostale predložene izmjene
  6. Umjesto zaključka
Hashtags:
#MaliPorezniObveznik, #PDV, #PDVIzlazak, #PDVUlazak, #PoreznaReforma2025