Časopis: | Pravo i porezi - 9.2024 |
Članak: |
Sigurnost hrane i sustav kontrole |
Stranica: |
83. |
Autor/i: |
Autori: Doc. dr. sc. Iva PAVLINIĆ PROKURICA Goran LOJE, dipl. iur. |
Sažetak: |
Autori se u ovome članku bave načinom zaštite i sustavima koji osiguravaju ispravnost i kvalitetu hrane u nas. Sustav proizvodnje hrane i prometa hranom sve je više ugrožen zbog masovne proizvodnje hrane, intenzivnije poljoprivrede, povećanja međunarodne trgovine, sve udaljenijeg transporta i složenije distribucije hrane. Zbog toga su nadzor i kontrola u suvremenom svijetu podignuti na visoku razinu putem raznih propisa koji uređuju zdravstvenu ispravnost i higijenu hrane. I u nas je sustav upravljanja hranom posljednjih godina znatno unaprijeđen. Sigurnost hrane postiže se kroz zakonske odredbe koje propisuju standarde zaštite i kontrolu hrane te putem privatne regulacije kroz uspostavljanja raznih normi velikih proizvodnih, prerađivačkih i prodajnih tvrtki koje na taj način namjeravaju osigurati zdravstvenu ispravnost i higijenu hrane.
|
Hashtags: |
#SigurnostHrane, #SustavKontrole, #ZaštitaPotrošača |