Sigurnost hrane i sustav kontrole

Časopis: Pravo i porezi - 9.2024
Članak:
Sigurnost hrane i sustav kontrole
Stranica:
83.
Autor/i:
Autori: Doc. dr. sc. Iva PAVLINIĆ PROKURICA
Goran LOJE, dipl. iur.
Sažetak:

Autori se u ovome članku bave načinom zaštite i sustavima koji osiguravaju ispravnost i kvalitetu hrane u nas. Sustav proizvodnje hrane i prometa hranom sve je više ugrožen zbog masovne proizvodnje hrane, intenzivnije poljoprivrede, povećanja međunarodne trgovine, sve udaljenijeg transporta i složenije distribucije hrane. Zbog toga su nadzor i kontrola u suvremenom svijetu podignuti na visoku razinu putem raznih propisa koji uređuju zdravstvenu ispravnost i higijenu hrane. I u nas je sustav upravljanja hranom posljednjih godina znatno unaprijeđen. Sigurnost hrane postiže se kroz zakonske odredbe koje propisuju standarde zaštite i kontrolu hrane te putem privatne regulacije kroz uspostavljanja raznih normi velikih proizvodnih, prerađivačkih i prodajnih tvrtki koje na taj način namjeravaju osigurati zdravstvenu ispravnost i higijenu hrane.

  1. Uvod
  2. Sigurnost hrane u EU-u
  3. Službene kontrole i sigurnost hrane u RH
  4. Umjesto zaključka
Hashtags:
#SigurnostHrane, #SustavKontrole, #ZaštitaPotrošača

Povezani sadržaj: