Računovodstveno praćenje zaliha u ugostiteljskoj djelatnosti

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 4.2024
Članak:
Računovodstveno praćenje zaliha u ugostiteljskoj djelatnosti
Stranica:
55.
Autor/i:
Autor: Dr. sc. Frano PLIŠIĆ , ovl. rač. i ovl. rač. forenz.
Sažetak:

Iako postoji više propisa koji uređuju područje računovodstvenog praćenja zaliha u ugostiteljskoj djelatnosti, ono predstavlja susretište različitih poslovnih praksi, manje ili više usklađenih sa svrhom zakona ili propisima koji ih pobliže određuju. Aktivnosti poput nabave, evidentiranja utroška te postupanja s manjkovima i viškovima zaliha glavne su značajke poslovnih procesa povezanih s računovodstvom, kako u glavnoj knjizi tako i u analitičkim evidencijama.

U ovom se članku iznose neke od najčešćih problematika u vezi s računovodstvenim praćenjem zaliha s prijedlozima vođenja evidencija u skladu sa standardima financijskog izvještavanja.

  1. Zakonski okvir
  2. Računovodstveno evidentiranje zaliha
  3. Razduženje zaliha u materijalnom i financijskom knjigovodstvu
  4. Primjer nabave namirnica za restoran uz izravan prijenos na troškove
  5. Opasnosti neurednog vođenja materijalnog knjigovodstva
  6. Zaključak
Hashtags:
#AnalitičkeEvidencije, #Materijal, #Normativi, #Ugostiteljstvo, #Zalihe