Časopis: | Računovodstvo, revizija i financije - 2.2023 |
Članak: |
Posebnosti u poslovanju i godišnjem obračunu ugostitelja i hotelijera za 2022. godinu |
Stranica: |
36. |
Autor/i: |
Autor: Dr. sc. Ljerka MARKOTA , prof. struč. stud. i ovl. rač. |
Sažetak: |
Zakon o ugostiteljstvu propisuje način i uvjete obavljanja djelatnosti ugostiteljstva i pružanja usluga smještaja. S poreznog motrišta, u razdoblju 2022. godine, za pružene usluge smještaja u svim tipovima ugostiteljskih objekata primjenjivala se snižena stopu PDV-a od 13 %. Ugostiteljska usluga, ali samo za jela i slastice, također je bila oporeziva stopom PDV-a od 13 %, ali pića, hladni i topli napitci oporeziva su stopom PDV-a od 25 %. Računovodstveno, ugostiteljsku djelatnost treba evidentirati kao uslužnu djelatnost u kojoj se isprepliću elementi proizvodnje s uslužnom djelatnosti, a ne kao trgovinu. U nastavku se daju najznačajnije napomene u vezi s kontrolom, pripremom i izradom godišnjeg obračuna za ovu djelatnost za 2022. godinu.
|
Hashtags: |
#Hotelijeri, #PDV, #RačunovodstvoUgostitelja, #Ugostiteljstvo, #UslugeSmještaja |