Časopis: | Računovodstvo, revizija i financije - 1.2002 |
Članak: |
Posebnosti godišnjeg obračuna hotelijera i ugostitelja |
Stranica: |
56. |
Autor/i: |
Autor: Ljerka MARKOTA, dipl. oec. i ovl. rač. |
Sažetak: |
Kako godišnji obračun ne čine samo završna knjiženja, nego je to kontrola cjelokupnog poslovanja poduzeća u tijeku poslovne godine, tako i ugostitelji i hotelijeri trebaju provjeriti na kraju godine jesu li s poreznog i računovodstvenog aspekta sve poslovne promjene pravilno evidentirane i jesu li provedena sva potrebna knjiženja. Za ovu djelatnost je to posebno važno jer mnogi ugostiteljsku djelatnost poistovjećuju s trgovinom pa čak jednim dijelom i s proizvodnjom, te upravo zbog karakterističnog načina poslovanja treba ukazati na posebnosti ove djelatnosti. Nadalje, i s poreznog motrišta novost je u 2001. godini primjena nulte (0%) stope PDVa na turističke usluge organiziranog boravka stranih turista koje se plaćaju doznakama iz inozemstva. O svemu tome opširnije pišemo u nastavku članka. |
Hashtags: |