Odgovori na pitanja pretplatnika

Časopis: Pravo i porezi - 10.2020
Članak:
Odgovori na pitanja pretplatnika
Stranica:
133.
Autor/i:
Sažetak:
  1. Porezno motrište aranžmana za premještanje dobara. Kada je riječ o aranžmanu za premještanje dobara, fizičko premještanje dobara u trenutku otpreme u drugu državu članicu ne smatra se isporukom dobara uz naknadu. U tom slučaju do isporuke dobara nastaje tek kada kupac preuzima vlasništvo nad tim dobrima. Navedena isporuka smatra se oslobođenom isporukom dobara unutar EU-a u državi članici iz koje su dobra dopremljena i oporezivim stjecanjem u državi članici u kojoj su dobra dopremljena.
  2. Obračun PDV-a pri prodaji dobara na daljinu. Prodaja dobara na daljinu oporezuje se u državi članici u kojoj se dobra nalaze na početku otpreme, sve dok vrijednost isporuka dobara u državu članicu iz koje je kupac ne prijeđe propisanu svotu tzv. praga isporuke u državi članici odredišta. Kada vrijednost isporuka poreznog obveznika iz jedne države članice prijeđe vrijednost tzv. praga isporuke koji je propisala zemlja članica u koju se otpremaju ta dobra, mjestom isporuke smatra se mjesto u kojemu završava otprema, odnosno država članica odredišta navedene isporuke. Prag isporuke određuje svaka zemlja članica EU-a, a u skladu s Direktivom o PDV-u može se propisati u rasponu od 35.000,00 do 100.000,00 eura.
  3. Duljina otkaznih rokova. Kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu može se odrediti kraći otkazni rok za radnika od roka određenog Zakonom o radu, za slučaj kada radnik otkazuje ugovor o radu. Prema tome, ne bi bilo moguće da poslodavac jednostrano, svojim pravilnikom o radu, odredi trajanje otkaznih rokova jer pravilnik o radu nije dopušteni pravni izvor kojim bi se moglo na drukčiji način urediti duljina trajanja otkaznih rokova.
  4. Pridržaj prava vlasništva. Prodavatelj može posebnom odredbom ugovora o kupoprodaji pridržati pravo vlasništva i poslije predaje stvari kupcu sve dok kupac ne isplati kupovnu cijenu u potpunosti. Tek trenutkom isplate kupoprodajne cijene vlasništvo prelazi s prodavatelja na kupca.
  5. Sindikalni povjerenik i sindikalni predstavnik. Ako kod poslodavca nije utemeljeno radničko vijeće, sindikalni povjerenik preuzima sva prava i obveze radničkog vijeća, osim prava na imenovanje predstavnika radnika u organ poslodavca. Sindikalni predstavnik pak ima sva prava i obveze sindikalnog povjerenika, osim prava i obveza koje sindikalni povjerenik ima iz radnog odnosa ili u vezi s radnim odnosom. Jednako tako, ako kod poslodavca nije utemeljeno radničko vijeće, sindikalni predstavnik ne može preuzeti prava i obveze radničkog vijeća.
  6. Stručnjak zaštite na radu. Stručnjak zaštite na radu je radnik koji je sa poslodavcem sklopio ugovor o radu za obavljanje poslova zaštite na radu. Poslodavac može sklopiti ugovor o radu sa stručnjakom zaštite na radu, ali može i svog radnika s kojim već prethodno ima sklopljen ugovor o radu za obavljanje drugih poslova uputiti na polaganje ispita za stručnjaka zaštite na radu, dakako, uz radnikovu suglasnost.
  7. Oporezivanje usluge premještanja vagona. Mjesto oporezivanja usluga, kao što je usluga premještanja željezničke kompozicije (vagona), utvrđuje se prema navedenom temeljnom načelu oporezivanja, neovisno o tome što se usluga pruža na području Republike Hrvatske. Kada je primatelj takve usluge hrvatski porezni obveznik, tada je ključno utvrditi o kakvoj je poslovnoj transakciji riječ – uvozu, izvozu ili provozu.
  8. Ostvarivanje poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona. Porezni obveznik koji ostvaruje porezne pogodnosti primjenjujući porezni sustav kroz organizacijske oblike koji su oporezivi nižim propisanim poreznim stopama, a koji nisu bili namijenjeni za određenu skupinu poreznih obveznika, smatrat će se da primjenjuje porezne pogodnosti protivno svrsi zakona, osobito kada, između ostaloga, poduzetnik učestalo mijenja organizacijski oblik u kojemu posluje, odnosno za svaki ugovoreni posao primjenjuje jedan organizacijski oblik koji zatim zamjenjuje drugim, a koji je oporeziv nižim poreznim stopama ili izbjegava ispunjavanje drugih poreznih obveza.
Hashtags: