Izazovi i potencijali restrukturiranja bolnica u Njemačkoj

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 9.2020
Članak:
Izazovi i potencijali restrukturiranja bolnica u Njemačkoj
Stranica:
149.
Autor/i:
Autori: Dr. sc. Vlado BRKANIĆ , prof. vis. šk., ovl. rač. i ovl. rev.
Martin HOHMANN , Senior Manager
Dr. André Wortmann, Partner PWC
Sažetak:

      Ono s čime će se nova Vlada suočava jest golemi deficit zdravstvenog sustava. Svaka gospodarska kriza kod svakoga gospodarskog i neprofitnog subjekta dovodi do preispitivanja postojećeg sustava, osobito ako je u gubitcima. Razumljivo da je iznimno bitno prepoznati troškove koji možda ne bi trebali nastati ili bi se mogli smanjiti dok, s druge pak strane, treba razmotriti mogućnost povećanja prihoda, onih koji se nepotrebno propuštaju, a trebali bi se ostvarivati (naplaćivati), te prihoda koji se naplaćuju prema zastarjelom modelu, koji su ukupno uzevši nedovoljni.
      U nas se gubitci najviše stvaraju u području primarne medicine s troškovima lijekova na recept te u području bolničkog sustava.
      U članku se prenosi skraćeni i prilagođeni tekst njemačkih kolega koji su objavili pod naslovom „Operacija na otvorenom srcu – izazovi i potencijali restrukturiranja bolnica“ u zborniku radova „Uspješno restrukturiranje i sanacija poduzeća“, u nakladi Derika Evertz i Urlicha Krystek, koji je na temelju Ugovora o licenci prevela i objavila za svoje potrebe RRiF Visoka škola za financijski menadžment 2018. godine.

  1. Pristup
  2. Opći uvjeti poslovanja njemačkih bolnica
  3. Tipični uzroci krize
  4. Metode za saniranje bolnica
  5. Zaključak i izgledi: veliki izazovi – veliki potencijali
Hashtags:
#JavneFinancije, #MetodeSaniranja, #Restrukturiranje, #Zdravstvo