Radno vrijeme u ugostiteljskoj djelatnosti

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 8.2020
Članak:
Radno vrijeme u ugostiteljskoj djelatnosti
Stranica:
161.
Autor/i:
Autor: Maja MAGDIĆ-HANŽEK, dipl. iur.
Sažetak:

      Radno vrijeme u ugostiteljskoj djelatnosti i nepridržavanje radnog vremena uvijek je aktualna tema. Najteže razdoblje za ugostitelje bilo je od 1. studenoga 2001. godine do 8. kolovoza 2015. godine kada su gospodarski inspektori tadašnjega Državnog inspektorata te poslije turistički inspektori Ministarstva turizma bili nadležni za pečaćenje ugostiteljskih objekata koji se nisu pridržavali propisanoga radnog vremena ili su plaćali 30.000,00 kn za tzv. „otkup pečaćenja“, ako nisu željeli biti zapečaćeni. I nedavnom je Odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja od 19. ožujka 2020. godine, koju je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, bio obustavljen rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz iznimku usluge pripreme i dostave hrane te usluge smještaja. Sve navedene drastične upravne mjere, iako su pridonijele pridržavanju propisanoga radnog vremena, onemogućile su ugostitelje u poslovanju. Time je država bila zakinuta za porez, zaposlenici su ostali bez plaće, mirovinsko i zdravstveno osiguranje bez doprinosa, a gosti uskraćeni za uslugu. Nadamo se da je to vrijeme iza nas te se u ovom članku daju odredbe o radnom vremenu propisanom Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti i Odluci o radnom vremenu objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge Grada Zagreba.

1. Uvod
2. Radno vrijeme ugostiteljskih objekata prema ZUD-u
3. Obveza ugostitelja u obavljanju ugostiteljske djelatnosti
4. Radno vrijeme obiteljskoga poljoprivrednoga gospodarstva
5. Odluka o radnom vremenu objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge Grada Zagreba

Hashtags:
#NačeloOportuniteta, #PrekršajniPostupak, #RadnoVrijeme, #TržišteIPropisi, #Ugostiteljstvo