Domaća sudska praksa i stajališta

Časopis: Pravo i porezi - 2.2020
Članak:
Domaća sudska praksa i stajališta
Stranica:
103.
Autor/i:
Sažetak:

Obvezno pravo

Ugovor o zajmu (čl. 557. ZOO-a/91)

  • Za ocjenu primitka spornog novčanog iznosa na ime zajma tuženiku kao zajmoprimcu, je potpuno neodlučno je li odnosno kada je tužitelj kao zajmodavac primjerak tog ugovora o zajmu potpisao, već je odlučno to što je tuženik, a kao zajmoprimac, taj ugovor potpisao, čime je potvrdio primitak novčanog iznosa na ime zajma.

Odgovornost za nedostatke – ugovor o djelu (čl. 618. ZOO-a)

  • Pravilan je zaključak da nedostaci na koje je tužitelj ukazivao prilikom preuzimanja vozila (nedostaci lakiranja) nisu takvi da djelo čine neupotrebljivim, odnosno da bi tuženik posao obavio u suprotnosti sa izričitim uvjetima ugovora o djelu, pa tužitelju ne pripada pravo tražiti isplatu novca potrebnog za otklanjanje nedostatka.

Kapara kao odustatnina (čl. 307. ZOO-a)

  • Kada u okolnostima ugovorene kapare kao odustatnine od ugovora odustane ugovaratelj koji je primio kaparu (kaparu uz klauzulu prava odustanka od ugovora), obvezan je davatelju vratiti primljenu kaparu u dvostrukoj svoti.

Materijalni nedostatak stvari (čl. 488. ZOO-a)

  • Budući da je tuženik nakon obavijesti o nedostacima cijelo vrijeme otklanjao svoju odgovornost da bi isporučio robu s materijalnim nedostatkom i da bi kvaliteta isporučenih đonova bila razlog odljepljivanja đonova s obuće, iz takvog ponašanja tuženika ne može se zaključiti da bi bila riječ o prijevarnom ponašanju tuženika (prodavatelja) kojim bi spriječio tužitelja (kupca) da se koristi svojim zakonskim pravima s osnove materijalnih nedostataka stvari.

Nagrada odvjetnika – zastara (čl. 225. ZOO-a)

  • Odvjetnik je obvezan obračunati nagradu za svoj rad kada ispuni nalog stranke u cijelosti te se smatra da je ispunio nalog stranke pravomoćnom i ovršnom odlukom u pravnoj stvari i/ili otkazom zastupanja i/ili opozivom punomoći odvjetniku.

Bjanko zadužnica – stjecanje bez osnove (čl. 1111. ZOO-a)

  • Zahtjev nije odbijen zbog toga što drugostupanjski sud prihvaća tvrdnju tuženika da je, zbog apstraktnosti zadužnice, istu mogao iskoristiti za osiguranje i naplatu bilo kojeg potraživanja, već zbog toga što je postojao sporazum stranaka da zadužnice budu sredstvo osiguranja potraživanja iz ugovora o poslovnoj suradnji koji je među strankama nastavljen i nakon povrata zajma.

Stvrano pravo

Načelo zaštite povjerenja u zemljišne knjige (čl. 107. ZV-a)

  • Kada je temeljem pravomoćnog rješenja upravnog tijela stečeno pravo korištenja nekretnine parnični sud vezan je odlukom donesenom u upravnom postupku i nije ovlašten ispitivati zakonitost upravnog akta.

Stjecanje prava vlasništva na nekretninama (čl. 362. ZV-a)

  • RH stječe pravo vlasništva na stvarima iz društvenog vlasništva glede kojih nije utvrđeno u čijem su vlasništvu niti djeluje zakonska predmnijeva da je vlasnik nekretnine u društvenom vlasništvu osoba koja je u zemljišnim knjigama upisana kao nositelj prava upravljanja, korištenja i raspolaganja nekretninom.

Brisovna tužba (čl. 129. ZZK-a)

  • Kada je presudom utvrđeno da je pravo vlasništva stečeno na temelju zakona, ne postoji obveza tuženika na izdavanje tabularne isprave.

Upis novoformiranih čestica u zemljišne knjige (čl. 10. ZZK-a)

  • Sud ne može u parnici presudom odrediti formiranje čestica i upis objekta u zemljišnu knjigu.

Stjecanje prava suvlasništva dosjelošću (čl. 36. ZV-a)

  • Vlasnici točno određenog dijela nekretnine ne mogu biti i suvlasnici cijele nekretnine.

Poslovi redovne i izvanredne uprave (čl. 39. ZV-a)

  • Suvlasnici nekretnine o izvođenju određenih radova koji ulaze u poslove redovne ili izvanredne uprave odlučuju većinom glasova ili glasovima svih suvlasnika, a ne predstavnik zgrade.

Obiteljsko pravo

Uzdržavanje bračnog druga (čl. 220. OBZ-a)

  • Obv
Hashtags: