Prehrambene i zdravstvene tvrdnje navedene na hrani

Časopis: Pravo i porezi - 2.2020
Članak:
Prehrambene i zdravstvene tvrdnje navedene na hrani
Stranica:
71.
Autor/i:
Autor: Marko ZORIČIĆ, univ. spec. dipl.
Sažetak:

Označivanje proizvoda možda je najvažniji vid predstavljanja proizvoda na tržištu. Ono omogućuje kupcima da saznaju osnovne informacije o proizvodu, poput njegovih značajki, cijene, sastava, uputa za preradu, podrijetlu, načinu uporabe itd. Najčešće se provodi etiketama nalijepljenima na ambalažu proizvoda ili materijalom tiskanim izravno na ambalažu, u obliku teksta, grafike ili logotipa.
No, može se pojaviti i u oglašavanju i drugim komercijalnim komunikacijama – na televiziji, radiju, promotivnim letcima, internetskim stranicama itd.

1. Uvod
2. Pravni temelj
3. Područje primjene
4. Vrste tvrdnji
5. Prehrambene tvrdnje
6. Poredbene tvrdnje
7. Zdravstvene tvrdnje
8. Nespecifične zdravstvene tvrdnje
9. Popis dopuštenih tvrdnji
10.   Podnošenje zahtjeva za novu tvrdnju
11.   Učinci zakonodavstva o tvrdnjama navedenim na hrani – kritike
12.   Nedostatci u zakonodavstvu
13.   Utjecaj postojećih pravila na kupce
14.   Zaključak

Hashtags:
#IspravnostHrane, #Pravo, #PrehrambeneTvrdnje, #PrehrambeniProizvodi, #ZaštitaPotrošača