Europski sustavi kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode

Časopis: Pravo i porezi - 1.2020
Članak:
Europski sustavi kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode
Stranica:
98.
Autor/i:
Autor: Marko ZORIČIĆ, univ. spec. dipl.
Sažetak:

U posljednjih 20 godina EU razvija politiku kvalitete radi promicanja jedinstvenih značajki proizvoda koji su povezani sa zemljopisnim područjem u kojemu su nastali uz primjenu tradicijskih vještina. Time kupcima želi dati jamstvo da su određeni proizvodi autentični i najviše kvalitete te istodobno nagraditi proizvođače. U ovom je članku dan prikaz zaštićene oznake izvornosti, zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta. Opisan je postupak njihove registracije naziva na tri razine te su navedena dodatna razmatranja vezana uz sustave kvalitete i njihov razvoj.
1. Uvod
2. Europske oznake kvalitete
3. Jaka alkoholna pića i aromatizirana vina
4. Postupak registracije proizvoda
5. Nazivi
6. Pitanja intelektualnog vlasništva
7. Baze podataka
8. Izvan EU-a
9. Ostali znakovi kvalitete
10.   Daljnji koraci
11.   Zaključno

Hashtags:
#EuropskiSustavKvalitete, #PodrijetloHrane, #PoljoprivredniProizvodi, #Pravo, #PravoEU, #PrehrambeniProizvodi

Povezani sadržaj:
pip - 1.2008, str. 71
Uvod u europsko carinsko pravo (I)