Donošenje proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave

Časopis: Pravo i porezi - 12.2019
Članak:
Donošenje proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave
Stranica:
36.
Autor/i:
Autor: Anita MARKIĆ , dipl. iur.
Sažetak:

Kako se bliži kraj kalendarske, ujedno i proračunske godine, sve su prisutnija pitanja vezana uz donošenje proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Proračun te jedinice mora biti donesen do kraja tekuće godine, a pri njegovu donošenu jedinice se moraju pridržavati Zakona o proračunu i Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.
Zakonom o proračunu uređuje se planiranje, izrada, donošenje i izvršavanje proračuna, upravljanje imovinom i dugovima, upravljanje javnim dugom, zaduživanje i jamstvo države te jedinica, proračunski odnosi u javnom sektoru, računovodstvo, proračunski nadzor i druga pitanja vezana uz upravljanje javnim financijama.
Istodobno, Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi uređene su predmetne jedinice, njihov djelokrug i ustrojstvo, način rada njihovih tijela, nadzor nad njihovim aktima i radom, razrađuju se osnovna pitanja vezana uz ovlasti predstavničkog i izvršnog tijela u odnosu na predlaganje i donošenje proračuna kao temeljnoga financijskog općeg akta, točnije posljedice koje nastupaju ako proračun nije donesen ili čak nije ni predložen.
O navedenim pitanjima autorica opširno piše u ovome članku.

1. Donošenje proračuna
2. Nedonošenje proračuna
3. Način financiranja u kriznim situacijama
4. Učinci navedenih zakonskih rješenja
5. Umjesto zaključka

Hashtags:
#JediniceLokalneIPodručneSamouprave, #LokalniProračun, #NedonošenjeProračuna, #Pravo, #UpravnoPravo