Domaća sudska praksa i stajališta

Časopis: Pravo i porezi - 6.2019
Članak:
Domaća sudska praksa i stajališta
Stranica:
120.
Autor/i:
Sažetak:

Obvezno pravo

Ugovor o doživotnom uzdržavanju (čl. 580. ZOO-a)

  • Kada kao u konkretnoj situaciji primatelj uzdržavanja ugovorom o doživotnom uzdržavanju daje primateljici uzdržavanja naznačene nekretnine u cijelosti, iako je u trenutku ovjere ugovora u zemljišnim knjigama uknjižen samo kao njihov suvlasnik, to nije razlog da sud prvog stupnja odbije ovjeriti takav ugovor.

Stručno osposobljavanje za rad – raskid ugovora (čl. 360. ZOO-a)

  • Tužitelj je bio upozoren da polazniku stručnog osposobljavanja nije isplatio troškove prijevoza što je prema ugovoru bio u obvezi pa da to ubuduće čini, međutim unatoč tome tužitelj po opomeni nije postupio pa je došlo do jednostranog raskida ugovora zbog kršenja ugovora.

Izjava o priznanju duga  (čl. 446. ZOO-a/91)

  • Pravilna je ocjena drugostupanjskog suda da je smisao Sporazuma, sklopljenog između zakonskih nasljednika, bio taj da dug tužiteljima naknadi tuženik, jer je upravo njemu pok. otac za života darovao nekretninu u koju su sporna ulaganja bila izvršena. Proizlazi da predmetni Sporazum nema značenje izjave tuženika o priznanju duga, već uređenje uzajamnih prava i obveza između zakonskih nasljednika.

Menadžerski ugovor (čl. 10. ZOO-a/91)

  • Pravilan je zaključak da je između stranaka bio sklopljen menadžerski ugovor za radno mjesto direktora. Stoga je pravilan zaključak da se na prestanak takvog ugovora o radu primjenjuju opći propisi obveznog prava. Na prestanak ovog ugovora o radu se ne primjenjuju odredbe ZR-a, pa tako niti odredbe koje reguliraju prestanak ugovora o radu izvanrednim otkazom ugovora o radu.

Ugovor o koncesiji (čl. 10. ZOT-a)

  • Ugovor o koncesiji ne može se sklopiti prije donošenja odluke o davanju koncesije.

Naknada štete za deposedarinu nekretninu – zastarni rok  (čl. 371. ZOO-a/91)

  • Zastarni rok počinje teći od trenutka kada tužitelj više nije mogao zahtijevati povrat nekretnine.

Stvarno pravo

Stjecanje suvlsništva nadogradnjom i adaptacijom  (čl. 36. ZV-a)

  • Sudjelovanjem u adaptaciji objekta u pravilu ne stječe se stvarnopravni već samo obveznopravni zahtjev.

Zasnivanje prava služnost puta  (čl. 230. ZV-a)

  • Pravo stvarnih služnosti koje je na teret neke nekretnine osnovano na temelju zakona, ali nije upisano u zemljišnu knjigu, ne može se, niti kada je utvrđeno odlukom suda, suprotstaviti pravu onoga koji je postupajući s povjerenjem u zemljišne knjige u dobroj vjeri upisao svoje pravo na nekretnini dok još nije bilo upisano to pravo služnosti koje je osnovano na temelju zakona.

Zaštita suposjeda zajedničkog prostora (čl. 22. ZV-a)

  • Posjed traje dok traje posjednikova faktična vlast glede stvari.

Javno dobro (čl. 129. ZZK-a)

  • Ako je nekretnina u katastru evidentirana i u zemljišnoj knjizi upisana kao javno dobro u općoj uporabi nositelj knjižnih prava kojem je brisan upisa prava vlasništva upisom javnog dobra može zahtijevati zaštitu svojih prava podnošenjem brisovne tužbe.

Stjecanje vlasništva adaptacijom stana (čl. 156. ZV-a)

  • Adaptacijom stana ne može se steći vlasništvo, ako nije što drugo odredio vlasnik nadograđene odnosno prigrađene nekretnine.

Preuređenje (adaptacija) tavana  (čl. 24. ZV-a)

  • Kada se tavanski prostor prenamjeni u dvosobni stan tako da je identitet nekretnine promijenjen, tada etaža koja je iz tavanskog prostora prenamijenjena u pravnom prometu je nova stvar - stambeni prostor.

Sudska odluka kao temeljm razvrgnuća suvlasničke zajednice (čl. 30. ZZK-a)

Hashtags: