Domaća sudska praksa i stajališta

Časopis: Pravo i porezi - 4.2019
Članak:
Domaća sudska praksa i stajališta
Stranica:
122.
Autor/i:
Sažetak:

Obvezno pravo

Odgovornost za naknadu štete rh - javni ovršitelji (čl. 14. ZSDU-a)

  • Odgovornost za naknadu štete RH proizlazi iz činjenice da je tužiteljica, nakon ispunjenja svih uvjeta, imenovana za javnu ovršiteljicu, da bi, nakon zakonskih odgoda početka njezine službe, prestankom zakona temeljem kojeg je na tu dužnost i imenovana, ta služba prestala, čime je ostala bez očekivanih legitimnih očekivanja zbog čega trpi i određenu imovinsku i neimovinsku štetu.

Vozač motornog vozila koje je sudjelovalo u prometnoj nezgodi (čl. 178. ZOO-a)

  • Vozač vozila koje je sudjelovalo u prometnoj nezgodi ne može se smatrati trećom osobom, pa se odgovornost sudionika takve prometne nezgode procjenjuje po načelu krivnje i prema posebnim odredbama o odgovornosti za štetu prouzročenu motornim vozilima u pokretu.

Konvalidacija kupoprodajnih ugovora (čl. 18. ZNIO-a)

  • Pravni poslovi koje su prijašnji vlasnici sklopili protivno propisima kojima je bio zabranjen promet građevinskim zemljištem u društvenom vlasništvu smatraju se valjanim ukoliko nemaju drugih nedostataka koji ih čine ništavim ili pobojnim.

Naknada troškova za odvjetničke usluge (čl. 749. ZOO-a/91)

  • Kako su stranke dogovorile način plaćanja odvjetničke usluge po ispunjenju naloga, odnosno po prestanku ugovora o nalogu (opozivom punomoći), a kod nesporne činjenice da je tuženik otkazao punomoć tužitelju krajem 2005. godine, nameće se zaključak kako je tužitelj od tada mogao zahtijevati od tuženika isplatu naknade za obavljeno zastupanje, od kada je i počeo teći petogodišnji zastarni rok.

Izdvajanje iz sustava centralnog grijanja (čl. 12. i 15. ZOO-a)

  • Nametanje tuženiku kao potrošaču obveze biti priključen na sustav centralnog grijanja preko zajedničke plinske stanice tužitelja, bez mogućnosti izdvajanja iz tog sustava (raskid ugovora) na osoban trošak, kada takvo isključenje ne šteti ostalim korisnicima, predstavljalo bi nerazmjeran teret za potrošača i imalo karakter nepoštenog postupanja prema potrošaču.

Naknada štete na vozilu (čl. 22. ZOOP-a)

  • Osnovano tužitelj ukazuje da bi za štetu, pored vlasnika vozila, bio odgovoran i osiguratelj tog vozila temeljem ugovora o obveznom osiguranju.

Ništetnost ugovora o zajmu (čl. 322. ZOO-a)

  • Ugovor je ništetan jer je suprotan pozitivnim propisima s obzirom na to da je zaključen između domaćih osoba, a u vrijeme njegovog zaključenja bilo je zabranjeno pozajmljivanje strane valute između domaćih osoba.

Stvarno pravo

Dosjelost (čl. 159. ZV-a)

  • Pretpostavke za stjecanje prava vlasništva dosjelošću (kvaliteta i trajanje posjeda, sposobnost posjednika biti vlasnikom stvari te sposobnost stvari da bude u vlasništvu) moraju biti ispunjene u vrijeme podnošenja tužbe.

Stjecanja prava vlasništva dogradnjom (čl. 25. i 26. ZV-a)

  • Vlasništvo na dograđenom dijelu nekretnine stječe se ako je osoba osobno financirala dogradnju.

Stjecanje prava vlasništva na nekretnini (čl. 119. i čl. 120. ZV-a)

  • Tužbeni zahtjev u odnosu na kupljene parcelacijom novonastale katastarske čestice treba postaviti tako da se naznači broj kojim je nekretnina označena u katastru.

Utvrđenje prava vlasništva (čl. 159. ZV-a)

  • Ako je predmet tužbenog zahtjeva utvrđenje prava vlasništva dosjelošću na dijelu nekretnine tada je predmet spora određeni realni dio nekretnine, a ne utvrđenje da je suvlasnik idealnog dijela cijele nekretnine.

Radno pravo

Prenošenje ugovora o radu (čl. 133. ZR-a/09)

  • Tuženik je pravnim poslom – ugovorom o prenošenju usluga fizičko-tehničke zaštite - prenio dio gospodarske djelatnosti koju je do tada obavljao i to one koji se odnose na obavljanje poslova fizičko-tehničke zaštite u njegovim objektima, posljedica čega je i prijenos svih ugovora o radu radnika koji su veza
Hashtags: