Domaća sudska praksa i stajališta

Časopis: Pravo i porezi - 10.2018
Članak:
Domaća sudska praksa i stajališta
Stranica:
97.
Autor/i:
Sažetak:

Obvezno pravo

Bitni sastojci ugovora o djelu (čl. 590. ZOO-a)

  • Kod ugovora o djelu (kod kojeg su stranke naručitelj i izvođač) za razliku od ugovora o radu (kod kojeg su stranke poslodavac i radnik), između ostalog, postoji dužnost izvođača obaviti određeni posao (bitan je rezultat rada), a ne obavljati preuzeti posao, kao što je to slučaj kod ugovora o radu.

Ugovor o djelu – naknada za obavljanje dodatnih poslova (čl. 600. ZOO-a)

  • Tužitelj je obvezu nadzora na izvršenim radova morao vršiti do završetka građevinskih radova na spornom dijelu auto-ceste, pa kako je tuženik u cijelosti isplatio ugovorenu cijenu, to je neosnovan zahtjev tužitelja za isplatu utuženog iznosa, a za razdoblje u kojem je došlo do kašnjenja s radovima. Ne radi se o naknadnim poslovima za koje bi tužitelj osnovano mogao potraživati naknadu za izvršene usluge.

Zastara naknade štete nastale povredom ugovorne obveze (čl. 376. ZOO-a)

  • S obzirom da za ispunjenje obveze iz ugovora o djelu nije propisan posebni zastarni rok, obveza iz tog ugovora zastarijeva u općem zastarnom roku od pet godina, pa s time u skladu i potraživanje naknade štete iz tog ugovora zastarijeva u istom roku.

Pojam menadžerskog ugovora (opće odredbe ZOO-a)

  • Menadžerski ugovor se ne temelji na odredbama ZR-a, već na odredbama ZOO-a i ima određene značajke ugovora o djelu. Kod zaključenja menadžerskog ugovora pitanja prava i obveza ugovornih stranaka nisu ograničena odredbama ZR-a.

Menadžerski ugovor i ugovor o djelu (čl. 17. ZOO-a)

  • Managerski ugovor ima, po svojem sadržaju, djelomično značaj ugovora o djelu i djelomično značaj ugovora o radu. Zbog toga se na odredbe ugovora koji imaju karakter menadžerskog ugovora primjenjuju i odredbe Zakona o obveznim odnosima. S obzirom da menadžerski ugovor ima određene značajke ugovora o djelu sudionici u obveznom odnosu dužni su izvršiti svoju obvezu i odgovorni su za njezino ispunjenje.

Ustup tražbine (čl. 80. ZOO-a/05)

  • Ustup tražbine (cesija) je prijenos otuđive tražbine od dosadašnjeg vjerovnika (ustupitelja - cedenta) na novog vjerovnika (primatelja - cesionara), a dužnik (cesus) i tražbina ostaju isti. Dakle, promjenom vjerovnika nije izmijenjen sadržaj obveznog odnosa – identitet obveznog odnosa ostaje isti.

Ugovor o kooperaciji (čl. 600. ZOO-a)

  • Ugovor o kooperaciji je neimenovani ugovor, koji kao takav nije propisan pozitivnim propisima. No, glede tog ugovora vrijede opća pravila obveznog, odnosno ugovornog prava. Sudionici u obveznom odnosu dužni su izvršiti svoju obvezu i odgovorni su za njezino ispunjenje.

Ugovori o prijenosu poslovnih udjela – ništetnost ugovora (čl. 103. ZOO-a)

  • Sklapanje ugovora o prijenosu poslovnih udjela ima i svoj obveznopravni karakter. Predmet obveze iz ugovora je prijenos poslovnog udjela. Takva ugovorna obveza je moguća, dopuštena i određena i nije protivna Ustavu Republike Hrvatske, prisilnim propisima i moralu društva.

Ugovorna kazna (čl. 273. ZOO-a)

  • Sporazum o ugovornoj kazni koji su stranke postigle sklapanjem ugovora prestao je važiti među strankama budući da je tužitelj kasnio u ispunjenju obveze iz uzroka za koje ne odgovara. Stoga tuženik nema pravo zahtijevati od tužitelja ugovornu kaznu te istu prebijati s tužiteljevom tražbinom koja je predmet ovoga spora.

Stvarno pravo

Smetanje posjeda – pasivna legitimacija (čl. 20. ZV-a)

  • Kod smetanja posjeda pasivno je legitimirana kako osoba koja je dala nalog za smetanje, tako i osoba koja je radeći po tom nalogu neposredno izvršila čin smetanja posjeda, pri čemu bi do eventualnog otklanjanja odgovornosti za smetanje posjeda moglo doći jedino ako bi osoba koja je dobila nalog pozvala preko prvostupanjskog suda osobu koja joj je dala nalog da umjesto nje stupi u predmetnu parnicu.

Odgovornost RH za nezakonit i nepravilan rad službenika (čl. 74. ZS-a)

  • Zemljišnoknjižni referent postupa nezak
Hashtags: