Posebnosti u poslovanju i godišnjem obračunu ugostitelja i hotelijera za 2017. godinu

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 2.2018
Članak:
Posebnosti u poslovanju i godišnjem obračunu ugostitelja i hotelijera za 2017. godinu
Stranica:
41.
Autor/i:
Autor: Dr. sc. Ljerka MARKOTA , prof. vis. šk. i ovl. rač.
Sažetak:

      Zakon o ugostiteljstvu propisuje način i uvjete obavljanja djelatnosti ugostiteljstva i pružanja usluga smještaja. S poreznog motrišta, u razdoblju 2017., za pružene usluge smještaja u svim tipovima ugostiteljskih objekata primjenjivala se snižena stopu PDV-a od 13 %. Međutim, od 1. siječnja 2017. godine ugostiteljska usluga, odnosno pripremanje hrane i pića koje nije uključivalo smještaj, bilo je oporezivo stopom PDV-a od 25 % što je značajna novost i promjena u toj djelatnosti. Računovodstveno, ugostiteljsku djelatnost treba evidentirati kao uslužnu djelatnost u kojoj se isprepliću elementi proizvodnje s uslužnom djelatnosti, a ne kao trgovinu.
      U nastavku se daju najznačajnije napomene u vezi s kontrolom, pripremom i izradom godišnjeg obračuna za ovu djelatnost za 2017. godinu.

1. Uvod – zakonski okvir za obavljanje djelatnosti ugostiteljstva
2. Što je bitno za poslovanje u ugostiteljskom objektu
3. Evidencije u ugostiteljskom objektu
4. Kontrola nabave sirovina i materijala s poreznog i računovodstvenog motrišta
5. Kontrola poreznih obveza i iskazanih prihoda od pružene usluge smještaja te usluge pripreme i usluživanja hrane
6. Računovodstvene radnje u ugostiteljstvu na kraju godine
7. Zaključak

Hashtags:
#Računovodstvo