Časopis: | Računovodstvo, revizija i financije - 2.2018 |
Članak: |
Posebnosti u poslovanju i godišnjem obračunu ugostitelja i hotelijera za 2017. godinu |
Stranica: |
41. |
Autor/i: |
Autor: Dr. sc. Ljerka MARKOTA , prof. vis. šk. i ovl. rač. |
Sažetak: |
Zakon o ugostiteljstvu propisuje način i uvjete obavljanja djelatnosti ugostiteljstva i pružanja usluga smještaja. S poreznog motrišta, u razdoblju 2017., za pružene usluge smještaja u svim tipovima ugostiteljskih objekata primjenjivala se snižena stopu PDV-a od 13 %. Međutim, od 1. siječnja 2017. godine ugostiteljska usluga, odnosno pripremanje hrane i pića koje nije uključivalo smještaj, bilo je oporezivo stopom PDV-a od 25 % što je značajna novost i promjena u toj djelatnosti. Računovodstveno, ugostiteljsku djelatnost treba evidentirati kao uslužnu djelatnost u kojoj se isprepliću elementi proizvodnje s uslužnom djelatnosti, a ne kao trgovinu. 1. Uvod – zakonski okvir za obavljanje djelatnosti ugostiteljstva |
Hashtags: |
#Računovodstvo |