Oporezivanje inozemnog dohotka i podnošenje izvješća INO-DOH

Časopis: Pravo i porezi - 10.2017
Članak:
Oporezivanje inozemnog dohotka i podnošenje izvješća INO-DOH
Stranica:
14.
Autor/i:
Autori: Ksenija CIPEK, dipl. oec.
Iva ULJANIĆ ŠKREBLIN , dipl.oec.
Sažetak:

      Kada porezni obveznik s prebivalištem u jednoj zemlji ostvari dohodak s izvorom u drugoj zemlji, postavlja se pitanje u kojoj će zemlji morati platiti porez na ukupno ostvareni dohodak u zemlji i u inozemstvu. Zbog toga je vrlo bitno utvrditi čiji je rezident navedeni porezni obveznik.
      Od 1. siječnja 2017. primjenjuje novi Zakon kojim je, između ostalih novina, uveden pojam „godišnji dohodak“ i „konačni dohodak“ te promijenjen način plaćanja poreza na inozemni dohodak.
      Nadalje, Pravilnikom o porezu na dohodak1 (dalje: Pravilnik), koji je u primjeni od 4. veljače 2017. godine, propisane su, između ostaloga, odredbe o načinu uračunavanja poreza plaćenog u inozemstvu, propisan je novi obrazac za izvješćivanje o inozemnom dohotku – obrazac INO-DOH, i brisane su odredbe o metodi izuzimanja s progresijom u vezi sa sprječavanjem dvostrukog oporezivanja.
      O novom načinu obračunavanja poreza na dohodak ostvarenog u inozemstvu, uračunavanju inozemnog poreza i obvezi podnošenja novog izvješća daje se osvrt u nastavku članka.

1. Pojam poreznog obveznika rezidenta i nerezidenta
2. Godišnji konačni dohodak
3. Prijava u registar poreznih obveznika
4. Obračun i plaćanje poreza na dohodak iz inozemstva te izvješćivanje
5. Porezni položaj dohotka ostvarenog u / iz zemlje s kojom RH ima u primjeni ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja
6. Primjeri godišnjeg obračuna poreza na primitke primljene iz inozemstva ili u inozemstvu

Hashtags:
#Dohodak, #Porezi