Odgovori na pitanja pretplatnika

Časopis: Pravo i porezi - 3.2017
Članak:
Odgovori na pitanja pretplatnika
Stranica:
144.
Autor/i:
Sažetak:
  • Suđenje u razumnom roku. Ako stranka u sudskom postupku smatra da nadležni sud nije odlučio o njezinu pravu, ili obvezi, ili o sumnji ili optužbi za kažnjivo djelo u razumnom roku, ima pravo na sudsku zaštitu i primjerenu novčanu naknadu.
  • Sudski stečaj potrošača. Cilj je institutu stečaja potrošača stvoriti uvjete za insolventne potrošače, odnosno potrošače koji nisu sposobni udovoljiti dospjelim financijskim obvezama, glede reprogramiranja njihovih obveza odnosno stvaranja uvjeta za novi početak, a vjerovnicima omogućiti ravnomjerno namirenje njihovih tražbina.
  • Upravni postupak - nove činjenice i dokazi. Nije isključena mogućnost iznošenja novih činjenica i dokaza tijekom prvostupanjskoga upravnog spora iako je tužitelj obvezan u tužbi navesti činjenice i dokaze na kojima temelji tužbeni zahtjev.
  • Sudjelovanje radnika u odlučivanju. Radnici bi, u pravilu, imali pravo sudjelovanja u odlučivanju poslodavca bez obzira na broj radnika koje taj poslodavac zapošljava.
  • Absentizam - odsutnost s rada uz naknadu. Absentizam je odsutnost s rada uz naknadu koju snosi poslodavac bez odgovarajuće protučinidbe u obliku rada radnika.
  • Upravni spor - zainteresirana osoba. Zainteresirana osoba za koju je odluka javnopravnog tijela koju tužitelj pobija tužbom pozitivna, sudjeluje u upravnom sporu na strani tuženog (donositelja odluke) i ima svojstvo stranke u sudskom postupku.
Hashtags: