Časopis: | Računovodstvo, revizija i financije - 2.2017 |
Članak: |
Kontrola poslovanja i izrada godišnjeg obračuna ugostitelja i hotelijera za 2016. godinu |
Stranica: |
171. |
Autor/i: |
Autor: Dr. sc. Ljerka MARKOTA , prof. vis. šk. i ovl. rač. |
Sažetak: |
Zakon o ugostiteljstvu propisuje način i uvjete obavljanja djelatnosti ugostiteljstva i pružanja usluga smještaja. S poreznog motrišta, u razdoblju 2016., za pružene usluge u toj djelatnosti zakonodavac je propisao sniženu stopu PDV-a od 13 % i to za uslugu pripremanja hrane i pića te smještaja u svim tipovima ugostiteljskih objekata. Međutim, od 1. siječnja 2017. godine na ugostiteljsku uslugu primjenjivati će se stopa PDV-a od 25 %, dok će se snižena stopa PDV-a i nadalje odnositi na uslugu smještaja (noćenje s doručkom, polupansion, puni pansion). O primjeni nove stope PDV-a u ugostiteljstvu može se pročitati u časopisu RRiF, br. 1/17., str. 55. Računovodstveno, ugostiteljsku djelatnost treba evidentirati kao uslužnu djelatnost u kojoj se isprepliću elementi proizvodnje s uslužnom djelatnosti, a ne kao trgovinu. 1. Uvod – zakonski okvir za obavljanje djelatnosti ugostiteljstva |
Hashtags: |
#Računovodstvo |