Radni odnosi u školskim ustanovama - poseban osvrt na zasnivanje radnih odnosa u tim ustanovama

Časopis: Pravo i porezi - 5.2016
Članak:
Radni odnosi u školskim ustanovama - poseban osvrt na zasnivanje radnih odnosa u tim ustanovama
Stranica:
38.
Autor/i:
Autor: Marin KARIN , dipl. iur.
Sažetak:

Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi taksativno su navedene formalno-pravne pretpostavke odnosno uvjeti, kauzalno tretirani načelom lex specialis derogat legi generali (Glava XI., čl. 105. do 114.), kao prikaz modusa za zasnivanje radnih odnosa u školskim ustanovama.
Bitno je naglasiti da se u kontekstu zasnivanja radnih odnosa u školskim ustanovama uz taj Zakon primjenjuje niz drugih na temelju njega donesenih podzakonskih akata i drugih propisa te kolektivnih ugovora koji neposredno uređuju zasnivanje radnih odnosa u djelatnosti osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanja. Diskrepancijom kvantitete primjene različitih propisa u okviru zasnivanja radnih odnosa u školskim ustanovama, potrebno je težište primjene, vođene načelom lex specialis derogat legi generali, staviti na taj Zakon kao lex specialis u odnosu na druge opće propise (Zakon o radu i dr.), pazeći da se kombiniranjem odredaba posebnog i općeg propisa ne bi narušilo samo to načelo.
Jednako tako, pregledom navedenih odredaba potkrijepit će ih se primjerima iz prakse i tumačenjima kolektivnih ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama koji predstavljaju pravne norme o radnim odnosima i imaju prošireni djelokrug važenja u odnosu na određena radno pravna pitanja koja uređuju u odnosu na zakonske i podzakonske akte kojima država na apstraktan način uređuje te društvene odnose.

1. Uvod
2. Zasnivanje radnih odnosa u školskim ustanovama

Hashtags:
#Pravo, #RadnoPravo