RRIF-OV NEWSLETTER
Prijava

Sažetak:

Obveza plaćanja poreza na cestovna motorna vozila i plovila za 2015. utvrđuje se donošenjem poreznog rješenja od strane nadležnog poreznog tijela, a obveznici plaćanja su pravne i fizičke osobe koje su vlasnici registriranih osobnih automobila i motocikala te registriranih plovila. Porez na cestovna motorna vozila i porez na plovila plaća se godišnje, ovisno o godinama starosti vozila i dužini plovila te snazi motora iskazanoj u kW.
Podatci za utvrđivanje obveze plaćanja poreza na cestovna motorna vozila i plovila u ovoj godini utvrđuju se prema vlasništvu pokretnina na 31. ožujka 2015., a podatci se preuzimaju od Ministarstva unutarnjih poslova. Međutim, ako se tijekom kalendarske godine nabavlja novo motorno vozilo ili plovilo, vlasnik vozila ili plovila plaća godišnju svotu poreza umanjenu za dio godine prije nabave.
Porez na cestovna motorna vozila i porez na plovila su vlastiti izvori prihoda županijskih proračuna u kojoj je sjedište ili prebivalište poreznog obveznika. Koje su propisane godišnje svote poreza i koja su Zakonom propisana oslobođenja od plaćanja poreza, pročitajte u nastavku članka.
1. Uvod
2. Tko su obveznici plaćanja poreza na cestovna motorna vozila
3. Porezno rješenje i propisani rok za uplatu poreza
4. Obveza plaćanja poreza na cestovno motorno vozilo pri promjeni vlasništva tijekom godine
5. Oslobođenja od plaćanja poreza na CMV i potrebna dokumentacija
6. Utvrđivanje poreza na plovila
7. Podnošenje žalbe na porezno rješenje te konačnost i pravomoćnost rješenja
8. Uplatni računi
9. Zaključak
 

Da biste vidjeli cijeli članak morate se pretplatiti na rrif!

Pretplatnik
Hrvatski računovodstveni sustav HSFI, MRS, MSFI i Tumačenja (1)