Izvanredni otkaz ugovora o radu – razlozi

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 8.2014
Članak:
Izvanredni otkaz ugovora o radu – razlozi
Stranica:
159.
Autor/i:
Autor: Nikola KNEŽEVIĆ, dipl. iur.
Sažetak:
Poslodavac i radnik imaju opravdani razlog za otkaz ugovora o radu sklopljenog na neodređeno ili određeno vrijeme bez obveze poštovanja propisanoga ili ugovorenoga otkaznog roka (izvanredni otkaz), ako zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge osobito bitne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih strana, nastavak radnog odnosa nije moguć.
O tom otkazu i bitnim pitanjima veznima za isti, detaljnije u nastavku u kojem se navode odluke Vrhovnog suda Republike Hrvatske s obrazloženjem.
Napominjemo da je navedena sudska praksa još uvijek aktualna i u primjeni vrijedećeg Zakona o radu (Nar. nov., br. 149/09., 61/11., 82/12. i 73/13.).
1. Uvod
2. Učestalost kršenja obveze iz radnog odnosa u duljem i neprekidnom trajanju kada radnik odbija promijeniti svoj odnos prema radu i nakon upozorenja poslodavca, kao teška povreda obveza iz radnog odnosa i opravdani razlog za izvanredni otkaz
3. Činjenica što je radnik ostavio teretno vozilo s natovarenom robom na parkiralištu bez nadzora (pri čemu je postupio protivno izričitoj uputi poslodavca o načinu postupanja s kamionima natovarenim robom) kao osobito teška povreda obveza iz radnog odnosa
4. Navođenje povreda obveza iz radnog odnosa

Hashtags:
#Pravo, #RadniOdnosi, #RadnoPravo