Časopis: | Računovodstvo, revizija i financije - 2.2013 |
Članak: |
Posebnosti godišnjeg obračuna u ugostiteljstvu za 2012. |
Stranica: |
35. |
Autor/i: |
Autor: Dr. sc. Ljerka MARKOTA , ovl. rač. |
Sažetak: |
Pri izradi godišnjeg obračuna za djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane za 2012. nije bilo promjena u odnosu na prethodnu godinu. Osobitosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, odnosno hotelijerske i ugostiteljske djelatnosti, očituju se ne samo kroz osebujan način pružanja usluga koji uređuje Zakon o ugostiteljstvu nego je za tu djelatnost zakonodavac propisao i posebnu stopu PDV-a za pružanje usluge smještaja od 10%. Od 1. siječnja 2013. stopa PDV-a od 10% primjenjuje se i na ugostiteljske usluge pružene u svim tipovima ugostiteljskih objekata, o čemu smo opširno pisali u časopisu RRiF, br. 12/12., str. 145. i RRiF, br. 1/13., str. 43. Računovodstveno evidentiranje ugostiteljske djelatnosti treba postaviti kao uslužnu djelatnost u kojoj se isprepliću elementi proizvodnje, a u nekim situacijama kada će se ugostitelji ponašati kao trgovci, treba poštovati i propise o trgovini. U nastavku se daju najznačajnije napomene u vezi s kontrolom, pripremom i izradom godišnjeg obračuna za ovu djelatnost. 1. Priprema i kontrola poslovanja prije izrade godišnjeg obračuna ugostitelja i hotelijera |
Hashtags: |
#Računovodstvo, #RačunovodstvoUgostitelja, #UslužneDjelatnosti |