Časopis: | Računovodstvo, revizija i financije - 2.2012 |
Članak: |
Izrada godišnjeg obračuna za djelatnosti pružanja usluge smještaja te pripreme i usluživanja hrane za 2011. |
Stranica: |
70. |
Autor/i: |
Autor: Mr. sc. Ljerka MARKOTA, dipl. oec. i ovl. rač. |
Sažetak: |
Pri izradi godišnjeg obračuna za djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane za 2011. nije bilo promjena u odnosu na prethodnu godinu. Osobitosti ove djelatnosti očituju se ne samo kroz osebujan način pružanja usluga koji uređuje Zakon o ugostiteljstvu, nego je za tu djelatnost zakonodavac propisao i posebnu stopu PDV-a za pružanje usluge smještaja od 10%, a računovodstveno evidentiranje treba evidentirati kao uslužnu djelatnost u kojoj se isprepliću elementi proizvodnje. I godišnji je popis – inventura u toj djelatnosti nešto složeniji upravo zbog različitih faza kroz koje prolaze zalihe sirovina i materijala (čuvanje, obrada, prerada, odmrzavanje, toplinska obrada i dr.). U nastavku se daju najbitnije napomene u vezi s kontrolom, pripremom i izradom godišnjeg obračuna za ovu djelatnost s upućivanjem na članke u časopisu RRiF gdje smo o tome pisali još detaljnije kako s računovodstvenog tako i s poreznog motrišta. UDK 657.1/336.2 1. Uvod – priprema i kontrola poslovanja prije izrade godišnjeg obračuna ugostitelja i hotelijera |
Hashtags: |
#Računovodstvo, #Računovodstvo, #RačunovodstvoUgostitelja, #RačunovodstvoUTurzimu, #UslužneDjelatnosti, #UslužneDjelatnosti |