Objavljivanje događaja nastalih nakon izvještajnog razdoblja

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 7.2010
Članak:
Objavljivanje događaja nastalih nakon izvještajnog razdoblja
Stranica:
22.
Autor/i:
Autor: Mr. sc. Šime GUZIĆ, dipl. oec. i ovl. rač.
Sažetak:

U upravljačkoj strukturi trgovačkih društava, ovisno o njihovoj veličini i složenosti ustroja, financijska izvješća priprema uprava i prosljeđuje ih nadzornom odboru odnosno skupštini društva na usvajanje. U vremenu između datuma na koji se odobravaju financijska izvješća za objavu i datuma konačnog usvajanja mogu se dogoditi određene poslovne promjene koje imaju utjecaja na financijska izvješća za prethodnu godinu.

Računovodstveni standardi koji se primjenjuju u RH (HSFI i MSFI) posebnu pozornost daju događajima koji su nastali nakon datuma na koji se sastavljaju financijska izvješća i datuma na koji je odobreno izdavanje, bilo da su ti događaji povoljni ili nepovoljni u odnosu na podatke prikazane u financijskim izvješćima. Postoje i događaji koji zahtijevaju ažuriranje objavljenih informacija, kao i događaji za koje se ne smiju usklađivati objavljeni podatci.

Danom odobrenja za izdavanje financijskih izvješća smatra se dan kada je uprava usvojila financijska izvješća i uputila ih nadzornom odboru odnosno dioničarima.

1. Uvod

2. Događaji nakon datuma bilance i objava datuma odobrenja za izdavanje

3. Objavljivanje događaja nastalih nakon datuma bilance

4. Porezno motrište događaja nakon datuma bilance

5. Zaključak

Hashtags:
#Računovodstvo