Časopis: | Računovodstvo, revizija i financije - 2.2008 |
Članak: |
Osobitosti pri provođenju godišnjeg popisa i izradi godišnjeg obračuna u hotelijerstvu i ugostiteljstvu |
Stranica: |
73. |
Autor/i: |
Autori: Mr. sc. Ljerka MARKOTA, dipl. oec. i ovl. rač. Mr. sc. Vlado ANDRIJAŠEVIĆ, dipl. oec. |
Sažetak: |
Osobitosti hotelijerske, odnosno ugostiteljske djelatnosti očituju se ne samo kroz osebujan način pružanja usluge koji uređuje Zakon o ugostiteljstvu, nego je za tu djelatnost zakonodavac propisao i posebnu stopu PDV-a za pružanje usluge smještaja od 10%, a računovodstveno evidentiranje, iako nalikuje trgovini, treba provoditi kao uslužnu djelatnost u kojoj se isprepliću elementi proizvodnje. I godišnji popis – inventura u toj djelatnosti je nešto složeniji upravo zbog različitih stadija kroz koje prolaze zalihe sirovina i materijala (čuvanje, obrada, prerada, odmrzavanje, toplinska obrada i dr.). Opširnije o svemu pročitajte u nastavku članka.
|
Hashtags: |
#Računovodstvo, #RačunovodstvoUgostitelja, #UslužneDjelatnosti |