Model primjene obračuna po potpunim troškovima u hotelijerstvu

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 6.2007
Članak:
Model primjene obračuna po potpunim troškovima u hotelijerstvu
Stranica:
15.
Autor/i:
Autor: Prof. dr. sc. Milena PERŠIĆ
Sažetak:
Uprave društava koje se odluče za izradu internog obračuna uz primjenu sustava po potpunim troškovima u hotelijerstvu u svojim računovodstvima mogu koristiti model obračuna koji je ovdje predočen. Taj je obračun primjenjiv u hotelijerstvu kada se dobivene informacije koriste za odlučivanje o kontroli asortimana učinaka kojim se ostvaruju prihodi na tržištu. Plasiranje asortimana na ciljno tržište ima utjecaj na poslovni rezultat, pa su zato takve informacije potrebne i korisne. U RRiF-u br. 5/07. objavljen je članak ove autorice pod nazivom "Interni obračun po potpunim stvarnim troškovima", čitatelje upućujemo i na taj članak.
  1. Uvod
  2. Raspored prirodnih vrsta troškova po mjestima njihova nastanka
  3. Međusobni obračun troškova i utvrđivanje ključeva za kalkulacije te kalkulacija internih učinaka
  4. Kalkulacija finalnih učinaka - raspored troškova na nositelje
  5. Knjiženje internog obračuna na kontima glavne knjige
Hashtags:
#Računovodstvo, #Računovodstvo, #RačunovodstvoUgostitelja, #RačunovodstvoUTurzimu, #UslužneDjelatnosti, #UslužneDjelatnosti