RRIF-OV NEWSLETTER
Prijava

Obavješćivanje kupaca o hrani koja izaziva alergiju ili intoleranciju

Utorak, 09.12.2014.

Pravilnikom se propisuju opća načela, zahtjevi i odgovornosti u vezi s informacijama  onepretpakiranoj hrani, uključujući informacije o prisutnosti  tvari koje mogu izazvati alergije ili intoloranciju.  Odredbe Pravilnika primjenjuju se na svu nepretpakiranu hranu ponuđenu na prodaju krajnjem potrošaču (uključujući i prodaju sredstvima daljinske komunikacije) te  nepretpakiranu hranu namijenjenu objektima javne prehrane (npr. ug. objekti) i trgovini na malo, koji hranu nude na prodaju krajnjem potrošaču.

Odgovornost za pružanje informacija o nepretpakiranoj hrani je subjekt u poslovanju s hranom koji hranu nudi ili prodaje krajnjem potrošaču, a to je u stvarnosti trgovac na malo odnosno prodavatelj.

Informacije (podatci kojima se označava nepretpakirana hrana) obavezno sadrži:

a) naziv hrane pod kojim se ista stavlja na tržište i prodaje

b) imenu ili nazivu te adresi subjekta u poslovanju s hranom koji hranu nudi/prodaje krajnjem potrošaču (prodavatelja)

c) zemlji /mjestu podrijetla, ako bi izostanak tog podatka mogao dovesti potrošača u zabludu o podrijetlu hrane, ili ako je to propisano

d) oznaka "upotrijebiti do" s naznakom datuma do kada se hrana može upotrijebiti - samo za hranu koja je  brzo kvarljiva  (osim za  svježe voće i povrće, vina, alkoholna pića s više od 10% vol. alkh., pekarske proizvode i kolače ako se konzumiraju unutar 24 sata, ocat i sol)

e) sastojke koji uzrokuju  alergiju ili intoleranciju.

Navedene informacije  moraju biti u pisanom  obliku, lako uočljive, jasno čitljive i gdje je primjenjivo neizbrisive, a istaknute na prodajnom mjestu ili u neposrednoj blizini ili na ambalaži ako se hrana drži na prodajnom mjestu.

Iznimno, podatci o alergenim sastojcima ili sastojcima koji uzrokuju intoleranciju mogu se dati i

- na drugi način (npr. posebnom obavijesti u prodajnom prostoru za svu hranu koja ima alergene ili intolerantne sastojke)  ili

- usmeno

uz uvjet, da se u prodajnom prostoru  na vidljivom mjestu postavi obavijest koja upućuje na mjesto na kojem su informacije  dostupne ili se pozivaju potrošači da  se za informacije o tome obrate osoblju.

U slučaju prodaje na daljinu, tj putem interneta, ove informacije moraju se naznačiti u elektroničkom obliku na int. stranici).

Od  1. travnja 2015. subjekt u poslovanju s hranom (trgovac na malo/prodavatelj) morat će osigurati i podatke o:

a) Dodatnim navodima  o fizikalnim svojstvima, stanju i obradi podataka (npr. zamrznuta, u prahu, dimljena, sušena) ili posebnom načinju obrade i pakiranja hrane  (pakirano u kontroliranoj atmosferi,, obrađeno ionizirajućim zračenjem ) i pojedinim dodacima hrani (sa dodatkom sladila, šećera, sadrži aspartan/fenilanin, sa biljnim sterolima, stanolima ili  esterima i dr.)

b) Popisu sastojaka

            - za konditorske proizvode, smrznute deserte, mesne pripravke, pekarske i slastičarske proizvode

            - u slučaju  kad potrošač iz naziva hrane ne može spoznati pravu prirodu hrane, a naziv hrane bi mogao potrošača dovesti u zabludu.

U slučaju prodaje na daljinu (sredstvima daljinske komunikacije) sve navedene informacije moraju biti dostupne potrošaču prije sam,e prodaje i navedene u popratnom dokumentu prilikom prodaje ili najkasnije u trenutku isporuke.

Sve navedeno proizlazi iz najnovijeg Pravilnika o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani (Nar. nov., br. 144/14.) koji  stupa na snagu 13. prosinca 2014.  osim čl. 7. st. 1. toč. b i e. koje stupaju na snagu 1. travnja 2015.


D.M.



Ostale vijesti:

Financiranje izborne promidžbe
Petak, 05.06.2020.
Raskidi ugovora i odustajanje od zahtjeva za mjeru Očuvanje radnih mjesta
Petak, 05.06.2020.
Obustava plaćanja spomeničke rente
Četvrtak, 04.06.2020.
U kojim slučajevima poslodavac treba vratiti potporu za svibanj?
Utorak, 02.06.2020.
Nove potpore za očuvanje radnih mjesta za lipanj i dopunjeni kriteriji za pravo na potporu za svibanj
Petak, 29.05.2020.
Novi broj RRiF-a
Ponedjeljak, 25.05.2020.
Smije li poslodavac isplatiti radniku plaću manju od primljene potpore i što s razlikom?
Četvrtak, 14.05.2020.
Novi broj PiP-a
Utorak, 12.05.2020.
NOVO – Webinari u organizaciji RRIF-a!
Ponedjeljak, 04.05.2020.
Od 1. svibnja uveden je zastoj (moratorij) s provedbom ovrhe na plaći
Nedjelja, 03.05.2020.
Prilog - Poslovanje proračuna i proračunskih korisnika
Srijeda, 29.04.2020.
Proširena je primjena potpora u sustavu športa
Srijeda, 29.04.2020.
Uputa za poslodavce i radnike
Ponedjeljak, 27.04.2020.
Uputa za pomorce u vezi porezne prijave za 2020.
Ponedjeljak, 27.04.2020.
Novi broj RRiF-a
Ponedjeljak, 27.04.2020.
Mjere ograničavanja društvenog okupljanja, rada trgovina, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događa
Ponedjeljak, 27.04.2020.
Radno vrijeme i način rada trgovina
Ponedjeljak, 27.04.2020.
Obrazac OKFŠ za 2019. predaje se do 30.4.2020.
Ponedjeljak, 27.04.2020.
Zastoj ovrhe po računu na novčanim sredstvima
Petak, 24.04.2020.
Financijski izvještaji u proračunskom sustavu za prva tri mjeseca 2020. godine – novi rok
Petak, 24.04.2020.
Promjene u proračunskom sustavu uvedene zbog koronavirusa
Srijeda, 22.04.2020.
Potpora za očuvanje radnih mjesta u sustavu športa
Ponedjeljak, 20.04.2020.
Od 18. travnja odgoda (moratorij) ovrhe po računu na novčanim sredstvima
Nedjelja, 19.04.2020.
Očuvanje radnih mjesta u sportu
Subota, 18.04.2020.
Tko može tražiti povrat naknade od Fine za uslugu javne objave?
Petak, 17.04.2020.
[VIDEO] Donacije (darovanja) u slučaju potresa
Petak, 17.04.2020.
Za sada još nema odgode (moratorija) ovrhe po računu na novčanim sredstvima
Četvrtak, 16.04.2020.
[VIDEO] Odgoda plaćanja dospjele obveze PDV-a prema Pravilniku o OPZ-u
Srijeda, 15.04.2020.
[VIDEO] Novi rokovi za podnošenje prijava PD-a i GFI-a
Utorak, 14.04.2020.
Novi broj PiP-a
Subota, 11.04.2020.
Ograničenja u proračunskom sustavu zbog koronavirusa
Petak, 10.04.2020.
[VIDEO] Obračun plaće u okolnostima izazvanim korona virusom
Petak, 10.04.2020.
Produljeni su rokovi za predaju financijskih izvještaja te prijave poreza na dobitak
Četvrtak, 09.04.2020.
Utvrđivanje obveze PDV-a prema novim pravilima
Četvrtak, 09.04.2020.
Igra s rokovima i računovođama
Srijeda, 08.04.2020.
Ugostitelji više ne primjenjuju „vanjske“ kolektivne ugovore
Srijeda, 08.04.2020.
„COVID-19 zajam za obrtna sredstva“ namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima
Utorak, 07.04.2020.
Promijenjeni su kriteriji za dobivanje potpore od HZZ-a
Utorak, 07.04.2020.
[VIDEO] Osiguranici u izolaciji
Utorak, 07.04.2020.
Računovodstveni servisi mogu izdavati propusnice u ime svojih klijenata
Nedjelja, 05.04.2020.
Rok za dodjelu potpore od 3.250,00/4.000,00 kn ipak je 7. 4. 2020. do ponoći
Subota, 04.04.2020.
[VIDEO] Novosti kod izdavanja propusnica za radnike - ePropusnice
Petak, 03.04.2020.
[VIDEO] Rad stranaca u RH - pitanja koja se javljaju za vrijeme proglašene epidemije
Petak, 03.04.2020.
Novosti u izdavanju propusnica radnicima
Četvrtak, 02.04.2020.
Potpora koju poslodavac isplaćuje radnicima zbog otklanjanja štete potresa ne smatra se plaćom
Četvrtak, 02.04.2020.
[VIDEO] Članovi uprave smanjenje troška plaće
Utorak, 31.03.2020.
Pružatelji ugostiteljske djelatnosti u domaćinstvu ili na OPG-u djelomično su oslobođeni plaćanja turističke pristojbe
Ponedjeljak, 30.03.2020.
Obustava plaćanja spomeničke rente
Ponedjeljak, 30.03.2020.
Privremeno ukidanje obveze plaćanja članarine HGK i HOK
Petak, 27.03.2020.
[VIDEO] Potpore za očuvanje radnih mjesta - NOVOSTI
Petak, 27.03.2020.

Pretplatnik
Hrvatski računovodstveni sustav HSFI, MRS, MSFI i Tumačenja (1)