Što donose izmjene poreznih zakona od 1. siječnja 2024. godine

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 11.2023
Članak:
Što donose izmjene poreznih zakona od 1. siječnja 2024. godine
Stranica:
12.
Autor/i:
Sažetak:

U sljedećih pet članaka želimo informirati svoje čitatelje što donosi porezna reforma koja se temelji na zakonima koji su objavljeni u Narodnim novinama br. 114/23. od 4. listopada 2023. godine. Promjene donose novosti u području obračuna i oporezivanju plaća i drugih dohodaka, oporezivanju porezom na dobitak i porezom na dodanu vrijednost, fiskalizaciji računa i naplati lokalnih poreza. Većina tih promjena bit će u primjeni od 1. siječnja 2024. godine, ali neke od njih stupile su na snagu već 12. listopada 2023. godine.

Najveće promjene nastaju u oporezivanju dohotka, i to u dijelu obračuna poreza i doprinosa na plaće zaposlenika. Razlog tomu su uvedene olakšice za umanjenja osnovice za obračun doprinosa za mirovinsko osiguranje na temelju generacijske solidarnosti (MIO I. stup) koje će se primjenjivati na bruto-plaće koje su manje od 1.300,00 € te ukidanje prireza porezu na dohodak odnosno primjena novih „nižih“ i „viših“ stopa poreza na dohodak koje će utvrditi predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave. Navedeno će se primijeniti već pri obračunu plaće za 12. mjesec 2023. godine koja se isplaćuje u siječnju 2024. godine.

Autorice u člancima objašnjavaju izmjene u navedenim područjima koje donose objavljeni zakoni. U nekim područjima ostaju otvorena pitanja načina provedbe pojedinih novosti, a to će biti poznato tek nakon objave pravilnika. Očekujemo da će i pravilnici donijeti neke bitne promjene, no o tome ćemo pisati u sljedećem broju časopisa.

Hashtags:
#PoreznaReforma2024