Ispunjenje obveze – mjesto ispunjenja i dokazivanje ispunjenja

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 10.2023
Članak:
Ispunjenje obveze – mjesto ispunjenja i dokazivanje ispunjenja
Stranica:
202.
Autor/i:
Autor: Izv. prof. dr. sc. Ivan MILOTIĆ
Sažetak:

U ovom se članku ispunjenje obveze sagledava s motrišta mjesta gdje mora biti izvršeno te dokazivanja činjenice da je ispunjenje uistinu provedeno. To su ujedno zadnje materije koje ZOO uređuje u pogledu ispunjenja obveze. ZOO mjestu ispunjenja obveze različito pristupa, ovisno o tome je li riječ o nenovčanoj ili novčanoj obvezi, pritom uvijek na prvo mjesto stavljajući dogovor ugovornih strana. Zakonska pravila koja se izlažu u ovome članku primjenjuju se podredno (ako nema takva stranačkog sporazuma) jer zakonodavac osjeća da je dužnički položaj nezahvalan i da trebaju postojati zakonski instrumenti kojim se propisuje dokazivanje ispunjenja ako to nije određeno među stranama.

Dokazivanje ispunjenja obveze središnji je predmet ovog članka koji treba vrednovati upravo s obzirom na važnost i težinu koje ispunjenje ima za svaki obvezni odnos.

Vrijeme ispunjenja i dokazivanje ispunjenja predmet je analize u ovome članku. Time se ujedno dovršava i zaokružuje cjelina od triju članaka u ovome časopisu, od br. 8 – 10, koja je specijalno posvećena ispunjenju obveze prema pravilima ZOO-a.

  1. Uvod
  2. Mjesto ispunjenja
  3. Priznanica
  4. Vraćanje obveznice
  5. Zaključak
Hashtags:
#DokazivanjeIspunjenja, #IspunjenjeObveze, #MjestoIspunjenja, #ZOO